Skocz do zawartości
SheerG

Amphiprion ocellaris coś mu dolega

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam problem z jednym ze swoich błazenków,mianowicie od kilku dni pływa przy dnie i prawdopodobnie nie przyjmuje pokarmu.Co prawda staram się mu podać jedzenie pod pyszczek ale nie jestem w stanie zobaczyć czy coś złapał.Kupiłem "parkę" mniej więcej dwa tygodnie temu.Przez pierwszy tydzień pływały zgodnie razem,normalnie też chyba jadły.Teraz niestety kolorowo już nie jest.

Nie widzę na nim nic niepokojącego,żadnych kropek, ubytków itp...po prostu zaczął pływać przy dnie.Drugi natomiast brata się teraz z chromisami.

Ryby karmie mixem pokarmów mrożonych co kilka godzin.

Można jakoś stwierdzić co mu dolega???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem to samo,błazenki małe około 2 cm i niestety po 2 tygodniach od zakupu najpierw jeden za tydzień drugi.Gdzie kupowałeś?

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E-rybka,mam najbliżej.

Te są niewiele większe ok 3 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moje też niestety,jak padł pierwszy dokupiłem mu drugiego z acropory który pływa do dziś juz ponad miesiąc

6 minut temu, PAdam napisał:

To nie jestes pierwszy, czy brales ze swierzej dostawy? 

to czy tam jest świeża dostawa tego ci nikt nie powie chyba że przez przypadek się ktoś wygada albo sam się zorientujesz

Edytowane przez Sygen (wyświetl historię edycji)

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem te które brałem pływały u nich od miesiąca...

Mogę coś dla niego zrobić,jakaś kuracja czy mu darować???Tragicznie jeszcze nie wygląda ale to według mnie kwestia czasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te które kupowałem półtora miesiąca temu też niby miały być od miesiąca ale byłem wtedy 3 dni wcześniej i ich nie było.Powiedziałem to to powiedziano mi że w Zabrzu były miesiąc,to bardzo ciekawe bo podpytałem później pracownika o te błazenki z konkretnego zbiornika gdzie było ich ponad 60 sztuk że te rybki nie muszą przechodzić kwarantanny bo przechodziły w Indonezji a przyjechały dziś w nocy;)dobre he

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli trzeba szukać innego sklepu do kupna ryb...;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje miały podobne objawy, "przeleczyłem" je D-allio plus, taki pokarm "czosnkowy" z Tropicala, u mnie się pozbierały, ale dawałem pod "dzioba" - błazny też z e-rybki, ale dużo wcześniej kupione,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja osobiście kupiłem od nich błazenka w Markach i takiego problemu nie miałem. Jedno co mi się rzuciło w oczy tmn to to, że mają duży "przemiał" i sklep nie jest nastawiony na estetykę/warunki. Chyba 80% zakupów to online bo przy mnie pakowali sporo paczek. Nawet worki nie były wiązane na gumki a na metalowe skobelki czy jak to tam inaczej nazwać.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powalczyłem trochę o niego...Nieustannie starałem się podawać mu pokarm pod mordkę,głównie wieczorem żeby nie "zapraszać" reszty ryb...

Od wczoraj wygląda trochę lepiej...pływa już w miarę normalnie z drugim błaznem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.