Akualizacja walki z ospą, doktor gdzieś zaginął, był osowiały i rano już go nie widziałem, ale objawów ospy nie miał - dziwne.
Pictichromis bardziej wysypany i polylepis po przestaniu podawania Medica od polyp Laba - mimo że nie pomagał to jednak hamował rozwój dziada, ale z drugiej strony Dascyllus i Magnifica bez ani jednej kropki - Dascyllus tłusty panoszy się w zbiorniku, broi i rośnie w oczach. Magnifica pracowicie polepsza swój dołek w piachu, super ma spanie teraz.
Z nowości to kupiłem dziś nową lampę Maxspect Etheral 130w wraz ze sterownikiem - miałem dość niedoświetlonych boków przy Radionie Gen3, lampka fajna ładnie rozbija światło bo w radionie na środku była patelnia a po bokach marnizna, trzeba by mieć ich kilka sztuk by było równo.
Jak by ktoś chciał to mam do sprzedania w dobrej cenie.
W Etheralu i tym sterowniku wifi ustawianie to dramat, mam apkę i nie mogę wejść w tryb fotoperiodu za diabła, tylko ustawianie kanałów suwakami a i tak nie mogę dać "zapisz" custom ustawień trochę słabo, ale oczywiście jak zostawię tak jak jest to świeci jak ustawiłem, tylko co z tego skoro muszę ręcznie "z palca" ją zgasić i włączyć będę musiał zadzwonić do obsługi technicznej bo nie ma instrukcji do kontrolera wifi ani do apki zupełnie - totalny brak nawet w sieci.
Chyba będę musiał odpalić jakąś mocną UV-C na tą ospę ;/ niby kupiłem ziołowe leki, ale nie chcę rozwalić nimi systemu - bo wreszcie mam Po4 0,05 i No3 0,5 - czyli ładnie wyszło na prostą i widać to po koralach, a tak d*pa odpieniacz wyłącz Rowę wyjmij i zrobi się degrengolada w akwarium. Trzeba by odłowić gagatków do zbiornika plastikowego i tam ich przeleczyć, robiąc codziennie podmianki zamiast filtracji jakąś miedzią ich potraktować i było by z głowy - oczywiście w zbiorniku głównym UV w koło .
Edit: Ha znalazłem jak ustawić fotoperiod na lampie, wszystkie lampy muszą być zgrupowane, nawet jak jest tylko jedna O_o