Witajcie! Minęło kilka dobrych lat, jak zlikwidowałem akwarium, jednak teraz wracam bogatszy o wiedzę zdobytą przy pierwszej solniczce i z pomocą kolegów z forum, postawiłem nowe akwarium Poprzedni wątek, mojego pierwszego akwarium znajduje się tu :
Czytałem z łezką w oku
Obecne akwarium to:
* zbiornik główny 90x50x50
* sump 80x40x45, 3 komory plus dolewka
* odpieniacz Deltec SC-1351
* lampa Blau 6x39W (2xATI BluePlus, 2x DD Giesemann Aquablue+, DD Giesemann Aquapink, DD Giesemann Actinic)
* cyrkulacja 2*Jebao RW-4
* obieg Jebao DCS-4000 / na powrocie podwójny Locline
* 20kg skały (sucha Fiji Pukani)
* 7kg suchy pasek/żwir 1-1.5mm
* na start sól Tropic Marine
* dodałem bakterie Microbe-Lift Special Blend
Jak na razie, zbyt wiele do oglądania nie ma, więc jedno poglądowe zdjęcie wystarczy
Sukcesywnie będę aktualizował temat, prezentując i komentując wprowadzane zmiany.
[28 Maj 2017]
[14 czerwiec 2017]
Akwarium dojrzewa "pełną gębą". Jako pierwsze pojawiły się okrzemki w połączeniu z dino, jednak szybko ustąpiły (kwestia 2-3 dni) i zostały zastąpione przez glony zielone.
[24 czerwiec 2017]
Dino i cyjano we wspólnym natarciu.
[4 listopad 2017]
Zbiornik wyszedł na prostą, a plagi cyjano, dino i innego syfu, powoli stają się wspomnieniem. Nastała za to era aiptasii, która przywlokłem ze szczepkami. Do walki przeciw różyczkom stanęły krewetki Wurdemani i brzydalek. Co będzie czas pokaże.
Obsadę stanowią dwa błazny, borsuk, salarias oraz brzydal. Do tego dwie krewetki Wurdemani, krewetka czyszcząca, ślimaki turbo, wężowidło i jeżowiec diadema. Koralowce jak widać na zdjęciu, pierwsze LPS odważyłem się wprowadzić dzisiaj.
[9 grudzień 2017]
Kolejny update. Wszystko jest prawie ok, tylko po piasku sypnęło dino w połączeniu z cyjano, ale myślę, że to może przez ostatnią wymianę świetlówek, bo wymieniłem po dwie sztuki w odstępie dwóch tygodni. Udało mu się też dostać oryginalne nóżki do lampy, teraz jest jakiś 15cm nad taflą. Parametry ok, trochę życia przybyło, zmieniłem ustawienie pomp cyrkulacyjnych - jedna na bocznej ściance z przodu dmucha w trybie falowania, druga na przeciwległej szybie z tyłu ustawiona jest w tryb losowy. Juz prawie pokonałem też plagę Aiptasia. Reszta na zdjęciach.