kilu Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) 7 godzin temu, Smoku napisał: Możesz jaśniej? Mam bufor ciepła z wodą ogrzewania przez agregaty chłodnicze. Temperatura bufora ok 40-50 stC chciałem tym ogrzewać baniak w zimie. Do bufora mogę wpisać się do wezownicy, do CWO woda kotlowa lub do wody bieżącej CWU. Oczywiście chłodziarke też można zapisać lub podlogowke. 4 godziny temu, harnas napisał: Nie wiem czy taki kosmiczny wymiennik jest potrzebny. Jest kilka watkow na tym forum dot. duzych akwariow gdzie koledzy z sukcsem grzeja przez kilka zwojow rury polietylenowej umieszczonej w sumpie. W sumie pomysł na takie ogrzewanie zainspirował @RobertG pisał że ma spore oszczędności na ogrzewaniu baniaka. Niestety jak pisał sól przezarla rurkę i ciężkie metale trafiły do baniaka. Ważny jest odpowiedni wymiennik. Robert stosował rurki takie jak stosuje się do podłogowki teraz ma zamiar zastosować wezownica szklana. W sumie rurka polietylenowa to nie zły pomysł tylko ciężko będzie ją uformować. Swego co zrozumiałem to u Robera dostały się metale ze zbrojeń i rurki nie woda kotlowa. Edytowane 27 Maja 2017 przez kilu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) ja na codzien mam do czunienia z rurkami plastikowymi uzywam ich donswiatkowodow, sa tez wezyki do pneumatyki miekkie mozna je zawijac jak wezownice. chyba sobie machne takie gruntowe chkodzenie baniaka. tylko najpierw badanie temp gruntu jak gleboko zakopac. Edytowane 27 Maja 2017 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 Siemka Wie ktos jaki list takiego wymiennika tytanowego? Też planuje grzanie akwarium woda z bufora i szukałem bezpiecznego wymiennika. Na fish street sa dostępne wężownice tytanoweWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 4 godziny temu, kilu napisał: Mam bufor ciepła z wodą ogrzewania przez agregaty chłodnicze. Temperatura bufora ok 40-50 stC chciałem tym ogrzewać baniak w zimie. Do bufora mogę wpisać się do wezownicy, do CWO woda kotlowa lub do wody bieżącej CWU. Oczywiście chłodziarke też można zapisać lub podlogowke. W sumie pomysł na takie ogrzewanie zainspirował @RobertG pisał że ma spore oszczędności na ogrzewaniu baniaka. Niestety jak pisał sól przezarla rurkę i ciężkie metale trafiły do baniaka. Ważny jest odpowiedni wymiennik. Robert stosował rurki takie jak stosuje się do podłogowki teraz ma zamiar zastosować wezownica szklana. W sumie rurka polietylenowa to nie zły pomysł tylko ciężko będzie ją uformować. Swego co zrozumiałem to u Robera dostały się metale ze zbrojeń i rurki nie woda kotlowa. Ten wymiennik, który linkowałem, do tego co chcesz zrobić jest jak znalazl. Jest z tytanu. 8 godzin temu, harnas napisał: Nie wiem czy taki kosmiczny wymiennik jest potrzebny. Jest kilka watkow na tym forum dot. duzych akwariow gdzie koledzy z sukcsem grzeja przez kilka zwojow rury polietylenowej umieszczonej w sumpie. No ale ty chciałeś chłodzić a mając gruntowy wymiennik ciepła do PC i taki tytanowy masz idealne rozwiązanie. No ale oczywiście jest jeszcze kwestia kosztów i skomplikowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Dnia 27.05.2017 o 08:52, Coltrane napisał: Na fish street sa dostępne wężownice tytanowe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Fajne te werzownice chyba tak sobie sprawie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach