Jest niedziela, są testy ( w stopce).
EDIT: ponieważnie widac stopki na tapatalk to wypisuję:
Temperatura - 25st (seneye, termometr)
Zasolenie - 1025 (refraktometr)
pH - 8.0 (seneye)
KH - 6.8 (mała hanka)
Ca - 410 (salifert, AF)
Mg - 1320 (salifert)
NH4 - 0.012 (seneye)
NO3 - niewykrywalne (salifert)
PO4 - 0.00 (mała hanka)
Za pomocą żony zrobiłem testy na Ca i Mg. Są cały czas mniej więcej ok. Za to KH jest konsumowane. Ostatni pomiar był 8.03, co znaczy, że w 9 dni spadło o 1.2. Czyli dzienna konsumpcja KH to 0.13. Jeśli 100ml KHBuffer podnosi KH o 2.6 na 100 litrów, to w moim 600l obiegu muszę dawać mniej więcej 30ml dziennie. A to znaczy, że czas ustawić pompę i rozrobić pełnego ballinga ze strongami itd. Dzisiaj również zrobię pierwszą podmiankę 20 litrów.
KH to chyba jedyny parametr (oprócz oczywiście temperatury), który może się drastycznie zmienić w krótkim czasie i zabić całą obsadę, no może nie wiem czy całą, ale korale na pewno. Co czyni go najważniejszym parametrem do kontroli. Od czasu podniesienia KH z 5.4 ani razu nie widziałem zamkniętej dunki. Wcześniej zamykała się kilka razy na dobę, na chwilę co prawda, i myślałem, że to jej normalne zachowanie. Teraz wiem, że tak nie jest. Tak samo dunka i caulastrea pompują się wzorowo. To samo dotyczy montipory peltiformis. Wszystkie korale rosną bardzo dobrze. Tylko acropora stoi w miejscu jak stała.
Minęły 4 miesiące od zalania, więc postanowiłem nieco posprzątać, wyciągnąłem obiegówkę do czyszczenia. Co ciekawe, na wirniku nie było absolutnie nic. Czyściutka. Ani kawałeczka spaghetti. Wirnik tej pompy jest tak zrobiony, że mieli chaeto i puszcza dalej. Kawałeczki glona znajduję regularnie na wacie, więc jego kawałki trafiająw obieg, ale nie zatrzymują się na pompie. Poczyściłem również cyrkulatory. Watę wymieniam regularnie co 2 dni. Nie wytrzymuje dłużej. wata 300g/m2 zapycha się u mnie po 2 dniach tak, że woda przelewa się górą. Co 2-3 dni po wyłączeniu głównego światła zruszam piasek w akwarium. PO kawałku to tu, to tam. LPSy wydają się wniebowzięte zawiesiną w wodzie. W piasku widać coraz więcej życia. Jak dak dalej pójdzie za miesiąc, dwa będzie można wpuszczać piaskokopaczy.
Do komory ze skałą w sumpie trafił mały cyrkulator. Przestawiam go co parę dni w innym kierunku, tak żeby owiewał całość skały i wypłukiwał detrytus do DSB. DSB działa chyba dobrze. w górnych 2-3 cm jest pełno pęcherzyków powietrza, kanalików robaków.
Inne zwierzęta po staremu. Chociaz jedna ryba zasługuje na specjalną wzmiankę... Ctenochaetus strigosus. Nie wiem kto wymyślił taką nazwę tej rybie. Bardziej pasowałaby Kosiarkus glonopogromcus. Ta ryba od rana do wieczora wcina glony. Z salariasem i jakąśtam, aczkolwiek zapewne niewielką pomocą mithraxa zjadłwiększośc glonów w akwarium. Nowe co prawa rosną, ale w ogólnym rozrachunku jest ich bez porównania mniej niż 2 tygodnie temu.
2 krótkie filmiki z karmienia. Jeden z @Aquaforest�Anthias pro feed. Anthiasy szaleją za tym pokarmem, ale moim zdaniem nieco za szybko tonie. Jak karmnik za dużo go nasypie to spada na dno i anthiasy już go nie odnajdą. Drugi to mrożonka czerwonego planktonu. Salarias nauczył się skubać prosto z kostki.