Skocz do zawartości

Historia edycji

katani

katani

2 godziny temu, Starazolin napisał:

@katani fajnie to wygląda a na żywo jeszcze lepiej ;-) mi się podobają bardzo te dwa korale z rodzaju Chalice - to jakieś Oxypory ? Rzeczywiście wystawiają w nocy długie polipy ? 

Te u mnie nie wystawiają. Miałem kiedyś Echinopora lamellosa i tamten wypuszczałparzydełka nawet na 5cm i parzył inne korale przy pojedynczym dotknięciu. Te moje to ciężko powiedzieć. Czerwony z żółtymi mordkami wygląda na Echinophylię. Ten drugi czort wie.

1 godzinę temu, norbi2222 napisał:

Ja też  mam acropory, które od roku nie ruszyły, co wskazuje, że niektóre tak mają. Swoje muszą odczekać. Mam taką obserwację, że jak przytnę te ogryzki, które nie chcą wystartować, to stymuluje je do wypuszczania nowych koralitów w miejscu przycięcia. 

Oglądałem ostatnio filmik i chyba koleś z WWC mówił, że acropory trzeba regularnie trymować na końcówkach, bo je to stymuluje do wzrostu i do rozgałęziania. Ja trymowałem tylko jedną, tą kremową gałęzatą, która nie rosła i rzeczywiście ruszyła. Ale to mogło być też tak, że to się zbiegło w czasie z poprawą parametrów.

katani

katani

1 godzinę temu, Starazolin napisał:

@katani fajnie to wygląda a na żywo jeszcze lepiej ;-) mi się podobają bardzo te dwa korale z rodzaju Chalice - to jakieś Oxypory ? Rzeczywiście wystawiają w nocy długie polipy ? 

Te u mnie nie wystawiają. Miałem kiedyś Echinopora lamellosa i tamten wypuszczałparzydełka nawet na 5cm i parzył inne korale przy pojedynczym dotknięciu. Te moje to ciężko powiedzieć. Czerwony z żółtymi mordkami wygląda na Echinophylię. Ten drugi czort wie.

Ja też  mam acropory, które od roku nie ruszyły, co wskazuje, że niektóre tak mają. Swoje muszą odczekać. Mam taką obserwację, że jak przytnę te ogryzki, które nie chcą wystartować, to stymuluje je do wypuszczania nowych koralitów w miejscu przycięcia. 

Oglądałem ostatnio filmik i chyba koleś z WWC mówił, że acropory trzeba regularnie trymować na końcówkach, bo je to stymuluje do wzrostu i o rozgałęziania. Ja trymowałem tylko jedną, tą kremową gałęzatą, która nie rosła i rzeczywiście ruszyła. Ale to mogło być też tak, że to się zbiegło w czasie z poprawą parametrów.

katani

katani

1 godzinę temu, Starazolin napisał:

Oglądałem ostatnio filmik i chyba koleś z WWC mówił, że acropory trzeba regularnie trymować na końcówkach, bo je to stymuluje do wzrostu i o rozgałęziania. Ja trymowałem tylko jedną, tą kremową gałęzatą, która nie rosła i rzeczywiście ruszyła. Ale to mogło być też tak, że to się zbiegło w czasie z poporawą parametrów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.