Skocz do zawartości
czesiu

Nano Reef 30L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to i ja się pochwalę swoją pierwszą solniczką :)

Szkoło z Aquaela 30L zostało zalane dwa dni temu, a dzisiaj dotarło 3kg żywej skały, więc po godzinie próby aquascapingu udało się coś skleić i wylądowała w akwarium.

Żywy piasek dorzucę w poniedziałek, jak skała się trochę przepłucze z syfu.

Ze sprzętu jest: Kaskada FZN-3 (w środku Sera Siporax), w szafce czeka resun sk-300, ale na chwilę obecną nie planuję go dokładać. Grzałka 50W, Koralia Nano 900 i lampa od kolegi z forum SiriusNano 17W w power ledach.

Nie mam wody z działającego akwarium, także dzisiaj wlałem bakterie Prodiobio Biodigest i na razie tyle.

Nie jestem pewien ile świecić na początku, ale zaczynam od 6h aktynika i 4h białe, co tydzień będę zwiększał, aż do 12h aktyniki i 10h białych.

Mam też problem z pomiarem zasolenia, mam spławik Aqua Medic, ale termometr który jest w środku pokazuje mi inną temp niż jest faktycznie (mierzona dwoma innymi termometrami), więc nie wiem czy poziom zasolenia który mi pokazuje jest prawidłowy - odczyt wskazuje 1.022, ale chyba kupię jeszcze jeden dla porównania.

Skałka prezentuje się tak (Fotki z telefonu, później pobawię się aparatem):

large.IMG_0903.JPG

\large.IMG_0904.JPG

A całość tak:

large.IMG_0897.JPG

large.IMG_0901.JPG

Edytowane przez czesiu (wyświetl historię edycji)

d500ece3b854be2a513c6929b6054b12u1617a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko pięknie, trzymam kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę z "sąsiedztwa" :)

Bardzo fajna skałka. Z piaskiem bardzo dobrze nie ma co zwlekać, by nie zaburzyć dojrzewania. Proponuję włókninę do filtra by dobrze wyłapać syf. Muszę dodać, że lampka od kolegi z forum prezentuję się elegancko :)

Jaką obsadę planujesz???

Edytowane przez natan2012 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz cierpliwości :) Ładne ułożenie skały...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche jakbym widzial swoja stara kosteczke :)

powodzenia! 

333375eadbb608d26a4bf0cc0be7a994u1584a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko mi ta stercząca skała coś przypomina???:clowning

ogólnie spoko:)

Ja bym świecił białe 11h niebieskie 12h.

Co ma dojrzeć niech już dojrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, natan2012 napisał:

Witam kolegę z "sąsiedztwa" :)

Bardzo fajna skałka. Z piaskiem bardzo dobrze nie ma co zwlekać, by nie zaburzyć dojrzewania. Proponuję włókninę do filtra by dobrze wyłapać syf. Muszę dodać, że lampka od kolegi z forum prezentuję się elegancko :)

Jaką obsadę planujesz???

Włóknina faktycznie może być dobrym pomysłem, szczególnie teraz.

A co do obsady jeszcze nie mam pomysłu, ale to kwestia kilku dni ;P Muszę popatrzeć co inni mają w małych kostkach.

2 minuty temu, Deklus napisał:

Hehe faktycznie, dopiero teraz się przyjrzałem ;P Na czubku wsadzę jakiegoś korala :P

Co do świecenia to zdania są podzielone i w sumie sam nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie lato więc kup sobie od razu jakiś podwójny wiatraczek:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Deklus napisał:

generalnie w trakcie dojrzewania świecenie jest wręcz nie wskazane, zwłaszcza w jego początkowej fazie, zatem im mniej tym lepiej ;)

11 minut temu, czesiu napisał:

Włóknina faktycznie może być dobrym pomysłem, szczególnie teraz.

A co do obsady jeszcze nie mam pomysłu, ale to kwestia kilku dni ;P Muszę popatrzeć co inni mają w małych kostkach.

Hehe faktycznie, dopiero teraz się przyjrzałem ;P Na czubku wsadzę jakiegoś korala :P

Co do świecenia to zdania są podzielone i w sumie sam nie wiem..

zbiornik dojrzewa, teraz największym wrogiem jest niecierpliwość, najprościej choć najtrudniej będzie jak zapomnisz o akwarium na miesiąc, jedyną ingerencją w tym czasie powinno byc lanie bakterii i jak najmniej świecenia, po tym czasie jak testy wyjdą OK, dołóż powoli zwierzaki, uwierz mi błędy na początku mszczą się w trójnasób 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję bakterię Microbe Special Blend naprawdę dobre. Na początku lałem Seachem Stability i też ok. Osobiście w fazie dojrzewania świeciłem ok 2h i jakoś poszło :)

A jak oferta w sklepach??? Jest coś z życia???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, CNA napisał:

generalnie w trakcie dojrzewania świecenie jest wręcz nie wskazane, zwłaszcza w jego początkowej fazie, zatem im mniej tym lepiej ;)

Ciekawe skąd masz takie informacje? Ja świeciłem normalnie, docelowo od samego startu i nic niepokojącego nie zauważyłem.  Do autora tematu fajnie ustawiłeś skałę, ale jak wsypiesz piasek to ten płaski kawałek i tak w większości przykryje piach. Chyba, że dasz go mało. Spławik najlepiej sprawdź, porównaj u kogoś z okolicy, bo może dobrze pokazuje lub będziesz wiedział ile przekłamuje. Ile gram i jakiej soli sypałeś na litr wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)Do autora tematu fajnie ustawiłeś skałę, ale jak wsypiesz piasek to ten płaski kawałek i tak w większości przykryje piach. Chyba, że dasz go mało. Spławik najlepiej sprawdź, porównaj u kogoś z okolicy, bo może dobrze pokazuje lub będziesz wiedział ile przekłamuje. Ile gram i jakiej soli sypałeś na litr wody?

Piasku raczej za dużo nie będę sypał.
A co do soli to poszła Red Sea Salt i sypałem tak jak fabryka każe (38,2g/litr), z tym że na początku miałem tylko 10L baniak na wodę RO i na oko przyjmowałem ile jest w nim wody :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak objętość ro mierzysz na oko, to nie ma co się przejmować ułamkami gramów.

Tanie spławiki mają błąd pomiaru 1ppm, a do tego dochodzi błąd odczytu, więc i tak nie wiadomo ile soli sypać. Porównanie z wynikami u sąsiada pomogło by jedynie w kalibracji, a i tak tylko po warunkiem, że dało by się wyeliminować ten błąd jak stąd do Krakowa.

Z błędem refraktometrów akwarystycznych jest nieco lepiej, pod warunkiem ze używa sie płynów do kalibracji a nie ro.

Test bardzo ciekawy, duże wyrazy uznania dla Testera za włożoną pracę. Jednak jak sam stwierdził metodologia pomiarów nie pozwala na uzanie tych wyników za w pełni wiarygodne, jedynie orientacyjne.

Ja sypię RedSea CP wg. instrukcji na pudełku na raz i jak dotąd nie musiałem nic dosypywać dolewać, a zasolenie w zbiorniku trzyma się na 1.025 +/- 0.0002

edit: ten termometr na zdjęciu też ma zakładany błąd pomiaru 1st. Dołóż do tego błąd odczytu i precyzje wykonania chinczyka za 3 zł i temperatura w zbiorniku bedzie skakac od 23 do 27 stopni a to gówno nawet nie drgnie.

Sumujac te wszystkie bledy ( splawik, termometr, objetosc, waga) Twoje zasolenie moze byc gdziekolwiek pomiedzy 1.02 a 1.03 ;)

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, maciej01 napisał:

Ciekawe skąd masz takie informacje? 

Szkoły są 2: albo świecimy albo prawie nie świecimy. Na początku światło nie jest do niczego potrzebne, bo stymuluje wyłącznie to czego nie pożądamy, a nie ma wpływu na to co potrzebne, czyli bakterie. W bilansie mamy albo gwałtowne dojrzewanie, albo łagodne, wybór należy do akwarysty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dokładnie podpisuję się obiema rękoma pod tym co napisał CNA ;) jak chcesz mieć gloniska to świeć te 12h od startu, jak nie chcesz to daj się namnożyć bakteriom i świeć tylko 2h.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światło paliłem od startu docelowo i glonów na skale prawie nie było. Szyby trochę zarastały i musiałem je czyścić 2 razy w tygodniu, żeby było coś widać co się dzieje w akwarium. Tak jak piszecie szkoły są różne. Ja wolałbym przejść na początku gwałtowne dojrzewanie, niż potem ryzykować, że po zapaleniu światła mogą pojawić się glony, bo też tak może się zdarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.06.2017 o 01:17, czesiu napisał:

Piasku raczej za dużo nie będę sypał.
A co do soli to poszła Red Sea Salt i sypałem tak jak fabryka każe (38,2g/litr), z tym że na początku miałem tylko 10L baniak na wodę RO i na oko przyjmowałem ile jest w nim wody :p

Siemka tu masz rację piasku nie za dużo na takie akwarium bo nie poradzisz sobie z No3 będzie generować Ci no3 nawet w częstych podmiankach.

A co do soli kupiłam tą samą i to co piszesz jesli zastosujesz to zasolenie będzie na poziomie 1.023 czyli ciutke musisz dodać do tego aby mieć np 1.025 wiec producent wypisuje na wiaderkach dawkę do najniższego zasolenia.

Edytowane przez Foto
Ch (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.06.2017 o 03:29, tihs napisał:

(...)

Sumujac te wszystkie bledy ( splawik, termometr, objetosc, waga) Twoje zasolenie moze byc gdziekolwiek pomiedzy 1.02 a 1.03 ;)

Czyli dostępnym sprzętem dla szarego człowieka (nie mówię o miernikach za 1k) nie można dokładnie określić parametrów w akwarium ? To ja już nie wiem jak mam to wszystko sprawdzać ;P

13 godzin temu, Foto napisał:

Siemka tu masz rację piasku nie za dużo na takie akwarium bo nie poradzisz sobie z No3 będzie generować Ci no3 nawet w częstych podmiankach.

A co do soli kupiłam tą samą i to co piszesz jesli zastosujesz to zasolenie będzie na poziomie 1.023 czyli ciutke musisz dodać do tego aby mieć np 1.025 wiec producent wypisuje na wiaderkach dawkę do najniższego zasolenia.

Tak też spróbuję, zgarnę rano syf ze skały i z dwa litry wody i uzupełnię nieco większą mieszanką, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Ps. Na weekend całkowicie wyłączyłem lampy, a od jutra zacznę świecić po 2h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie refraktometr z ATC i po problemie. Drogi ale to jedyne sensowny miernik zasolenia

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, czesiu napisał:

Czyli dostępnym sprzętem [...] nie można dokładnie określić parametrów w akwarium ? [...]

Wszystko zależy jakiej dokładności oczekujesz :) Wiadomo, że SPSy potrzebują o wiele stabilniejszych warunków niż większość ryb czy miękasów, dlatego właśnie z czasem ludzie szukają czegoś lepszego niż spławiki Aqua Medica.

Moim zdaniem, w pierwszej kostce 30L nie musisz się aż tak tym przejmować. Poza tym, napisałem to w sposób trochę przerysowany, tak duże wahania mogą wystąpić w skrajnych przypadkach, gdyby błędy akurat nałożyły się na siebie, a i tak rybki dadzą radę. Dużo groźniejsze są nagłe skoki zasolenia / temperatury, a na to sprzęt pomiarowy nie ma wpływu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja po dodaniu piasku. Spuściłem dwa litry wody, zaraz zrobię nieco większą mieszankę soli i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Btw co zrobić z resztą żywego piasku ? Można go jakoś przechowywać po otwarciu paczki ?

large.IMG_0921.JPG

large.IMG_0920.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztę piasku szczelnie zamknij i może poleżeć... Przecież leżał niewiadomo ile w sklepie ;)

Do kaskady wrzuć trochę waty to ci przefiltruje ten pływający syfek. U mnie w 50L FZN-1 wyklarowało wodę po 2 dniach idealnie... Teraz w kaskadzie mam węgiel, purigen, phosguard i na wierzchu watę...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztę piasku dobrze wypłucz w wodzie kilkukrotnie, wysusz i masz suchy piasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mija równa 14 dni od włożenia skały. Większość roślinności, która była na skale albo już zniknęła albo jest w stanie końcowego rozkładu.

Sama skała zaczyna już nabierać brązowo-brunatnych kolorów, ale piasek nadal czysty. Świecę po 2h dziennie i ostatnio co dwa dni muszę dolewać po około 1,5L wody przez te upały (zamontowałem wiatraczek, więc on na pewno też wspomaga parowanie).

large.594cb77318ef6_Plik23_06.2017083334.jpeg

large.594cb7746a4e2_Plik23_06.2017083440.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.