Skocz do zawartości
klocek

Panel led 20x3W wysterowanych na 1W (podany prąd 350mA)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie .

Zrobiłem sobie panel led na podstawie https://led-byt.pl/pl/p/Panel-LED-20x1W-do-akwarium-morskiego/662

i teraz moje pytanie czy jest możliwość zamiany zasilacza na jakiś z funkcją regulacji np żeby zmniejszyć albo powiększyć moc.

o szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić.

Chodzi mi o jakiegoś gotowca bo za bardzo tych wszystkich płytek i driverów nie ogarniam

Edytowane przez klocek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest sens kupowania diod 3W żeby je wysterować na 1W? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie ma gotowca - a jak cudem jakiś znajdziesz to będzie kosztował tyle co porządna lampa

te diody są sterowane prądem a nie napięciem, ten zasilacz/driver który masz ustala prąd 350mA automatycznie dobierając napięcie (okolice 60 - 70V)

nawet sterowania DIY nie bardzo się da zrobić - bo koszty (zasilacz i driver który wytrzyma odp. napięcie) będą wysokie

np. driver 55zł

http://www.mrelektronik.com/produkty/driverled/mr2010vxx?showall=&start=3

i zasilacz prąd stały w okolicach 68-72V .. sam poszukaj

a do tego arduino z zegarem + trochę wiedzy co się chce zrobić

jak chcesz zwiększyć moc najprościej będzie wymienić ten zasilacz/driver na takie samo napięcie jakie jest ale prąd 600 - 700mA

jak chcesz zmniejszyć moc można wyjąć jedną czy dwie diody i po prostu zmostkować to miejsce (nie można wyjąć za dużo bo zasilacz/driver "zgłupieje")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 minut temu, klocek napisał:

Podobno dłuższa żywotność 3W jak mają mniejszy prąd.Tak gdzieś wyczytałem.

świecąc dziennie 12h x 365 dni to jest trochę ponad 4 tyś godzin a dobra dioda przy dobrym chłodzeniu wytrzyma (w/g producenta) 50 000h czyli ... no właśnie :P  około 10 - 12 lat

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, silvia napisał:

świecąc dziennie 12h x 365 dni to jest trochę ponad 4 tyś godzin a dobra dioda przy dobrym chłodzeniu wytrzyma (w/g producenta) 50 000h czyli ... no właśnie :P  około 10 - 12 lat

właśnie to pisałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, silvia napisał:

Według producenta, a rzeczywistość jest inna:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
5 minut temu, maciej01 napisał:

Według producenta, a rzeczywistość jest inna:).

tak się składa że mam w lampce na biurku zamiast halogena włożone zwykłe chińskie ledy 5630 (bez żadnego chłodzenia) i lampę do "morskiego" na panelu Pacific Sun

oba sprzęty mają dobrze ponad 10 lat i nadal wszystkie diody świecą

a jedyna dioda która u mnie się "sama z siebie nawaliła" to jedna z UV (PowerLed) w poprzedniej lampie DIY -  szwankuje pewno dlatego że zapomniałem dać pod nią pastę termoprzewodzącą i się po prostu "zagotowała" tak że odkształciła się plastikowa soczewka (czyli musiało być ze 100 st.C) najlepsze jest to że nadal świeci - tyle że słabiej niż powinna

ten panel który kupił autor posta - jeśli jest dobrze polutowany , jest pasta termo i ma odpowiednie chłodzenie - to spokojnie poświeci od 8 do 12 lat - czyli zdąży mu sie kilka razy znudzić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tą lampę na panelu PS u siebie ponad 10 lat, czy odkupiłeś od kogoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody UV tak juz chyba mają, plastik nie lubi tej długosci fali i kruszeje. Kolega mial to samo po 2 latach, pasta była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
8 godzin temu, maciej01 napisał:

Masz tą lampę na panelu PS u siebie ponad 10 lat, czy odkupiłeś od kogoś?

od kogoś (Black Python 90W)

11 godzin temu, klocek napisał:

a wracając do tego zasilacza

Prąd wyjściowy:0-960mA - jak przesadzisz to sfajczysz diody które wytrzymają 700mA

Napięcie wyjściowe:36V - pociągnie max 10 diod a Ty masz 20

jak już coś chcesz "po partyzancku" kombinować/pytać sprzedawcę ... to o ten

https://www.maritex.com.pl/zasilacze/zasilacze_do_led_mean_well/zasilacze_mean_well_stalonapieciowe_z_funkcja_stalopradowa_seria_lpf/ps-lpf-60d-54.html

ma moc 60W (a nie 25) i napięcie wyjściowe 54V

Twoje diody żeby zaświecić max mocą 700mA potrzebują około 68V (20x3,4V)

Prąd wyjściowy zasilacza :0-1120mA - jak masz miernik to można pomierzyć co i jak żeby nie przesadzić

ps. w obu tych zasilaczach do sterowania potrzebny jest sygnał PWM (a nie zwykły potencjometr)

http://www.mouser.com/ds/2/260/LPF-60D-spec_7-1109758.pdf

https://www.maritex.com.pl/product/attachment/51567/LPF-25D-SPEC.PDF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lampy PS nie masz od nowości, to jaką masz pewność, że diody nigdy nie były wymieniane, lampa nie była na serwisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki za wytłumaczenie zostawię tak jak mam a następną zrobię ja trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, maciej01 napisał:

Jak lampy PS nie masz od nowości, to jaką masz pewność, że diody nigdy nie były wymieniane, lampa nie była na serwisie?

nie mam - jak były wymienione jakieś pojedyncze diody to musiało to być zrobione idealnie bo nie widać żadnych poprawek lutowniczych więc założyłem że panel nie był naprawiany - a nawet jeśli był to koszt ledów jest już (śmiesznie) mały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam dać taki zasilacz http://www.tme.eu/pl/details/odlc-45-700/zasilacze-do-led/mean-well/  który można ściemniać zwykłym potencjometrem mam u siebie zrobione podobnie - całkiem fajnie to działa. Jeśli później będziesz chciał też ma funkcje pwm wiec prawie każdym sterownikiem akwariowym np opartym na arudion będziesz mógł tym sterować. 

Mam dokładnie tą samą płytkę tylko że kupioną na aliexpresie :) zdrapując lakier ze ścieżki da się zrobić dowolny układ szeregowo równoległy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
22 minuty temu, Rito napisał:

Ja polecam dać taki zasilacz

ile to jest 20x3 ? bo zasilacz który polecasz to tylko 45W

38÷64VDC napięcia też ciut mało - ale jak się zmostkuje (odetnie / nie zamontuje) 2-3 diody to nawet może działać prawidłowo choć diody nie zaświecą full mocą

cena ta sama lub droższy kilka zł a na pewno da radę

http://www.tme.eu/pl/details/idlc-65-700/zasilacze-do-led/mean-well/

http://www.tme.eu/pl/details/idlc-65a-700/zasilacze-do-led/mean-well/

i tez można ściemniać

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam taki do jednej płytki :) Napisałem że mam podobnie u mnie chodza 2 jeden 1400mA -40W a drugi 700mA -25W  i spokojnie obsługują te 60W. Zależy jakie ma podłączenie na tamtej płytce jeśli chciałby wysterować je na 350mA wtedy 2 szeregi po 10diod i spokojnie tamten zasilacz pasuje. Nie polecam używać zasilaczy o napięciu dużo powyżej 60V bo przy akwarium to już niebezpiecznie. Ważne żeby zasilacz miał SELV lub jego ekwiwalent (max napięcie 60V )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

chyba każda chińska lampa ściemniana potencjometrami lampa ma zasilacz ponad 100V

wracając do zasilacza - nieważne jak podłączysz skoro masz 20 diod 3W czyli 60W to zasilacz 45W po prostu nie rozświetli ich na maxa - przy diodach 1W zgoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te uv-ki się palą jakoś nie wiem czemu, miałem 6 zostały mi dwie i też są przytopione już i słabiej świecą.

Reszta RB w stanie idealnym, radiator chłodny, pasta pod wszystkimi ledami

Edytowane przez Moljzesz (wyświetl historię edycji)

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Te uv-ki się palą jakoś nie wiem czemu, miałem 6 zostały mi dwie i też są przytopione już i słabiej świecą.
Reszta RB w stanie idealnym, radiator chłodny, pasta pod wszystkimi ledami

Gdzieś wyczytałam, że światło uv ma destrukcyjny wpływ na samą soczewkę diody o po czasie ją uszkadza. U siebie zaobserwowałem właśnie takie powolne samozniszczenie :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

7de235a26562911269b91f0894bacc5bu1345a1188.png

Słone "Coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, big daddy napisał:

Gdzieś wyczytałam, że światło uv ma destrukcyjny wpływ na samą soczewkę diody o po czasie ją uszkadza. U siebie zaobserwowałem właśnie takie powolne samozniszczenie :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Może tak być bo niebieskie świecą dalej a UV ki padły, wszystko połączone szeregowo

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.06.2017 o 22:05, klocek napisał:

Jak w temacie .

Zrobiłem sobie panel led na podstawie https://led-byt.pl/pl/p/Panel-LED-20x1W-do-akwarium-morskiego/662

i teraz moje pytanie czy jest możliwość zamiany zasilacza na jakiś z funkcją regulacji np żeby zmniejszyć albo powiększyć moc.

o szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić.

Chodzi mi o jakiegoś gotowca bo za bardzo tych wszystkich płytek i driverów nie ogarniam

Znalazłem takie coś http://allegro.pl/regulator-obrotow-pwm-led-silnika-dc-6-28v-3a-24h-i6830410729.html?reco_id=91c6ccc4-68df-11e7-90f6-d89d675b0cc8&ars_rule_id=201

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.