Skocz do zawartości
pat0ll

Pierwsze morskie w Bukownie [98L]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć morszczaki. Po długim czasie w końcu i mi udało się odpalić morski baniaczek. Ten wątek zakładam aby prowadzić swego rodzaju notatnik, który w przyszłości pokaże mi jak bardzo wszystko się zmieniało.

Na początku kiedy wpadł mi do głowy pomysł z założeniem morskiego akwarium, długo zastanawiałem się nad małą kosteczką 30l z aquaela. Im więcej czytałem i oglądałem, tym bardziej chciałem coś większego, żeby w przyszłości mieć gdzie włożyć więcej korali. Po pomyśle o kosteczce przyszedł pomysł na 60l to miał być max z powodu ograniczonego miejsca. Zacząłem kombinować gdzie by tu znaleźć trochę więcej powierzchni. I znalazło się na 80l. Jednak dobrze, że się nie śpieszyłem o ostatecznie wystartowało 98l :)

Akwarium przyszło w poniedziałek (5.06), zostało zalane i zasypane solą. W środę (7.06) włożyłem żywą skałę. Układana z rękami w akwarium jakieś 8h! z przerwami (bez kleju miało pasować, być stabilne), żeby osiągnąć coś co powiedzmy, że mi się podoba, już nie ruszam ;) i żywy piach - tę datę uważam oficjalnie jako narodziny mojego akwarium.

Trochę detali:

- szkło 70x35x40cm

- pompki cyrkulacyjne Jebao SW-2 i aqua nova wavemaker NWM-2000 (tę drugą planuję niedługo wymienić na jebao RW-4)

- lampa led DIY ze sterowalnymi 5 kanałami, max 90W (z tego wątku) dziękuję forumowiczom którzy pomogli mi swoimi radami przy jej budowie

- grzałka aquael gold 75W

- Kaskada FZN-3 (w środku 1l siporaxu)

- resun sk-300

- sól instant ocean

- żywa skała 10kg + sucha skała 1kg (dołożę jeszcze 1kg suchej bo po ułożeniu całej skały w akwarium, mam jedno puste miejsce które chciałbym trochę wypełnić)

- żywy piach Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 9kg

- filtr rodi

- i inna drobnica, salimetr spławikowy, miernik tds, czyściki, wężyki itp itd

Testy kupuję za tydzień. Aktualnie to co mam zmierzone to zasolenie 1,024 i temperatura 25*C

W planach na najbliższy czas - zmienić kaskadę na malutki sump około 20l bo mam jeszcze kawałem miejsca na szafce obok akwarium. Wtedy wymieniony zostanie również odpieniacz na coś sensowniejszego, wrzucony do sumpa. Dorzucę też wtedy jeszcze trochę siporaxu i zostanie miejsca na inne media filtracyjne.

Poniżej kilka zdjęć (niestety bardzo marnej jakości bo nie mogę sobie poradzić ze światłem) kamiorów zalanych wodą. W akwarium jeszcze totalnie nic się nie dzieje, ale ja mimo to już się cieszę nawet z samych kamyczków i falującej wody  :) (pompka na zdjęciach już jest niewidoczna, umieszczona za skałą).

oyu0Mo.jpg

YjhKM7.jpg

AYoEwT.jpg

QaxASg.jpg

uWQYbb.jpg

FwRpXf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne ułożenie skały... Tak przestrzennie :) Będę obserwował postępy... U mnie dzisiaj 10 dzień dojrzewania :)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @mihow1979 przeglądałem dziś Twoj wątek i zapowiada się bardzo fajna rafka. Z racji tego, że wystartowaliśmy w podobnym czasie, będę śledził co się u Ciebie dzieje :)

Jeszcze mam pytanko do bardziej doświadczonych - czy normalne jest to, że z 10kg żywej skały nie wyszło jeszcze żadne życie? Po przeczytaniu wątków w których pisaliście, że nawet przy mniejszej ilości skały wychodziły Wam różne, rozmaite żyjątka, wydaje mi się, że u mnie coś jest nie tak :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja...Nie martw sie,powylazi jeszcze zycie a na razie ze wzgledu na szok pochowalo sie w kanalikach i troche czasu minie...Mozesz sprawdzic noca przy latarce,daje glowe ze wieloszczetow bedzie sporo i bedziesz jeszcze mial ich dosyc...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym kolego się  nie martw, kazdy z nas pierwsze dni przygladal sie co tam jest, u mnie teraz, po roku od startu, strach reke wlozyc do wody ;)tyle robactwa, wylacz cyrkulacje wieczorem a sie zdziwisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Trochę mnie pocieszyliście :) od startu non stop stoję przy baniaku jak głupi i patrzę co się dzieje ;) choć nic nie widzę to cieszę się do tego szkła jak nienormalny, bo już sama skała, bujająca się woda, światło, głębia "oceanu" i bliki na wszystkim co jest w środku robi na mnie duże wrażenie i myślami wyobraźni widzę jak to wszystko będzie wyglądało w przyszłości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ja mam powiedziec przy starcie na suchej skale? :) Jak debil patrze sie na glony i ciesze sie ze cos sie dzieje ;)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki to już uzależniający sport :) nie wierzyłem jak tylko czytałem co wszyscy pisaliście, uwierzyłem jak sam założyłem :) najgorsze jest to, że jak akwarium przyszło, wydawało mi się wręcz ogromne. Teraz jak już mam skałę zalaną wodą, myślę sobie cholera jakie to jest małe, gdzie ja te wszystkie korale pomieszczę i czemu nie udało się wygospodarować więcej miejsca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :) Ja juz kombinuje sprzet do mojego Glossy 215L ;)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała super ułożona. Ten kilogram co chcesz dołożyć możesz sobie odpuścić. Cierpliwości , życie ze skał wyjdzie ;)

330L+sump,Deltec SC 1455,6xT5 39W,Jebao RW 4 i 8,obieg DCP6500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kowal dzięki za dobre słowo. Biję się z myślami co do dodatkowej skały. Jutro jak dojdę do komputera dorzucę zdjęcie w którym miejscu ewentualnie chciałbym tę skałę dorzucić. Wydaje mi się, że wtedy to będzie kompletne ułożenie. Teraz jak patrzę na to wszystko, mam wrażenie, że jednak jest mało miejsca dla korali, ale jednocześnie nie chcę zbytnio zasłaniać światła skałą. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem zdania ze wiecej skaly nie jest potrzebne. 

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tak jak koledzy wyżej. Nie dokładaj już więcej skały. Jest dobrze tak jak jest teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja, 13 dzień od zalania.

Zbyt wiele w akwarium się nie działo. Pojawiały się różne naloty na skale (głównie pomarańczowe i bordowe) po czym znikały. Część z nich wypuszczało "włoski" z bąbelkami, a aktualnie skała wydaje się być coraz jaśniejsza. Dodatkowo w 3 miejscach na dobre wyrosły sobie jakieś zielone glony.

Z życia jedyne co udało mi się zaobserwować to 2 rodzaje robaków. Jedne ciemne, cienkie jak włos, podłużne i jest ich multum (ale mają tak to 5mm długości - 2 ostatnie zdjęcia). Drugie jeszcze mniejsze, białe, do zobaczenia tylko na szybie bo ze skała z pewnością się zleją. Te małe białe z wyglądu przypominają kijanki. Taka płaska kulka z ogonkiem, bardzo szybko poruszały się po szybie.

Dziś również doszły testy, więc wykonałem pierwsze pomiary

zasolenie 1,025

temp 26*C

NH4/NH3 - niewykrywalne

pH - 7,7 - 8,0

KH - 12,1

NO3 - 50

NO2 - 0,1

Mg - 1410 - 1440

Ca - 420

PO4 - kupiłem, ale sklep nie przysłał / paczka przyszła bez. Sprawę staram się już wyjaśnić ze sklepem co było powodem nieprzysłania testu. - test dotarł, zmierzone 0,25

Oczywiście wszystkie powyższe testy są z Saliferta. Wydaje mi się, że chyba nie jest najgorzej? Podpowiedzcie proszę, czy zmierza to w dobrą stronę.

Poniżej jeszcze kilka aktualnych zdjęć.

aLJ8nz.jpg
Q87UNn.jpg
tYslgO.jpg
XjGgSh.jpg
0gWH7B.jpg

Edytowane przez pat0ll (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu podpowiadać, akwarium dojrzewa. Musisz jeszcze trochę poczekać. Te małe białe robaczki to pewnie oczliki i za jakiś czas znikną, a czarne to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę do bardziej doświadczonych. Obok akwarium zrobił się kawałek wolnego miejsca, a dokładnie 16x35cm (akwarium wysokie na 40 cm).

Chciałbym w tym miejscu umieścić mini sump (w zasadzie bardziej coś na styl panelu) podłączony przelewem z akwarium.

Macie może pomysł jak zagospodarować tę przestrzeń? Sam zrobiłem kilka projektów, ale jak zacząłem obliczać objętości poszczególnych komór to moje rozwiązania wydały mi się bezsensowne. 

Ogólnie ma się tam zmieścić odpieniacz, grzałka, siporax (2-3l), pompa obiegowa na powrót. Pytanie czy w takiej małej przestrzeni jest sens zrobić dodatkowo coś na styl DSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

budowac dla rozrywki, sens jest zawsze ;) do redukcji no3 nie ma.

w panelu najważniejszy jest odpieniacz i komora pompy (tam upchniesz grzałkę, termometr, dolewkę i inne bajery) Jeśli zostanie miejsce to wtedy siporax lub filtracja mechaniczna, ale tu zdania są podzielone, jedni wolą wydajny odpieniacz a inni watę. 16x15 odpieniacz, 16x10 mała pompa się zmieści, przegródka odpowietrzająca ze 2 cm na skrobak i zostaje jakieś 5x16 cm na te 2L siporaxu i kawałek waty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja. Mija 3 tydzień od zalania żywej skały.

Parametry powoli idą w dobrą stronę, poza no3 które dalej jest wysokie. Mimo bacznej obserwacji z mojej strony, w akwarium dalej nie ma (albo nie widzę) żadnego życia, poza malutkimi robaczkami z poprzedniego wpisu (małe białe jak kijanki i cienkie czarne). Widocznie kupiona skała rzeczywiście była bardzo długo odgazowywana. Z jednej strony dobrze bo nic niepożądanego mi nie wyskoczyło, z drugiej strony trochę szkoda, że nie udaje się nic "spektakularnego" obserwować w baniaku.

W akwarium wszelkie ciemne, brunatne, brązowe naloty zeszły. W ich miejsce pojawiają się zielone naloty.

Poniżej parametry mierzone dzisiaj:

zasolenie - 1,0245

temp 26*C 

NH4/NH3 - niewykrywalne

pH - 8,0

KH - 11,5

NO3 - 50

NO2 - niewykrywalne

Mg - 1350

Ca - 400

PO4 - 0,03

Kilka zdjęć jak to wszystko wygląda na dzień dzisiejszy:

vK4n8M.jpg
MnO3L1.jpg
Do3SEU.jpg

Wiec czekam cierpliwie kolejny tydzień i obserwuję zieloną łączkę w słonej wodzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja "żywa skała" też była jałowa, jeśli chodzi o życie które z niej wyszło na starcie. W pierwszych tygodniach zauważyłem tylko kiełże, wieloszczety i małe białe robaczki na szybach. Nawet nie było popularnej aiptasi, która pojawiła się dopiero ze szczepkami korali w późniejszym okresie. Różne inne życie też pojawiało się z wprowadzanymi szczepkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doświadczeni morszczaki czy przy tych parametrach wpuścilibyście cokolwiek do baniaka? Mam cierpliwość i nie śpieszy mi się bo aktualnie i tak mam mało czasu doglądać akwarium ale chciałbym podglądać coś więcej niż małe robaczki ;) chyba, że wszyscy mi węgiel zalecicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze poczekał, wstrzymał się tydzień, dwa, trzy. Lepiej się nie spieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej w takim razie poczekam jeszcze spokojnie na lepszą stabilizację zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja. Mija 28 dzień od zalania akwarium.

Dzisiaj krótko, same parametry wody bo wizualnie nic się nie zmieniło. Ze skały w dalszym ciągu nie wyszło żadne sensowniejsze życie, więc zakładam, że już nic się nie pokaże. Jedyne co zaobserwowałem to od kilku dni na skale pojawiły się dwie niewielkie fluoryzujące na czerwono kropki, zdjęć tego "czegoś" niestety nie mogę zrobić.

Poniżej parametry mierzone dzisiaj:

zasolenie - 1,025

temp 25,5*C 

NH4/NH3 - 0

pH - 8,0

KH - 11,5

NO3 - 25

NO2 - 0

Mg - 1350

Ca - 410

PO4 - 0

Jak widać, NO3 spada. Mam nadzieję, że w niedługim czasie dojdzie do okolicy 0. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.