Skocz do zawartości

Historia edycji

Darek85

Darek85

Ze sprzętu którego chcesz użyć drugi zbiornik byś postawił ;). 

A tak na poważnie to wyobraź sobie że masz 100l zbiornik. Robisz raz w tygodniu podmiane 10l. Rezultatem jest zmniejszenie stężenia np NO3 o 10%. Oczywiście przy okazji uzupełniasz minerały itd. 

Teraz twój system. Zlewasz 100 ml wody i wlewasz 100ml świeżej solanki. Po pewnym czasie znowu zlewasz 100 ml wody, ale w tych 100 ml zlanej wody  jest teraz trochę tej świeżej którą przed chwilą uzupełniłeś. Przy każdej kolejnej małej podmiance ze zbiornika zlewasz coraz więcej świeżej wody która starasz sie dolewać. Kiepski jestem z obliczeń stężeń procentowych, ale żeby podmienić 10% na pewno nie wystarczy 10l świeżej wody. 

Ciekawy pomysł ale w rezultacie walczył byś ciągle z parametrami przez kiepska podmiane wody.

Przy podmianie najważniejsze żeby woda miała ta sama temperaturę co ta w zbiorniku i warto żeby solanki trochę odstała zanim wlejesz ja do zbiornika. Wlewasz powoli, po trochu i z szokiem nie ma problemu.

Darek85

Darek85

Że sprzętu którego chcesz użyć drugi zbiornik byś postawił ;). 

A tak na poważnie to wyobraź sobie że masz 100l zbiornik. Robisz raz w tygodniu podmiane 10l. Rezultatem jest zmniejszenie stężenia np NO3 o 10%. Oczywiście przy okazji uzupełniasz minerały itd. 

Teraz twój system. Zlewasz 100 ml wody i wlewasz 100ml świeżej solanki. Po pewnym czasie znowu zlewasz 100 ml wody, ale w tych 100 ml zlanej wody  jest teraz trochę tej świeżej która przed chwilą uzupełniłeś. Przy każdej kolejnej małej podmiance ze zbiornika zlewasz coraz więcej świeżej wody która starasz sie dolewać. Kiepski jestem z obliczeń stężeń procentowych, ale żeby podmienić 10% na pewno nie wystarczy 10l świeżej wody. 

Ciekawy pomysł ale w rezultacie walczył byś ciągle z parametrami przez kiepska podmiane wody.

Przy podmianie najważniejsze żeby woda miała ta sama temperaturę co ta w zbiorniku i warto żeby solanki trochę odstała zanim wlejesz ja do zbiornika. Wlewasz powoli, po trochu i z szokiem nie ma problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.