49 minut temu, azgar napisał:Jak dla mnie to tak tak troche kupujesz zestaw do słodkiego i chcesz tam morszczyznę upchnąć
Akwarium - Juwel Rio 240
Zestaw pod słodkowodne akwarium bo sumpa nie podłączysz chyba ze bedziesz z kominem kombinował ale widzę, że nawet nie planujesz, panelu tez tam nie dasz wiec chyba planujesz odpieniacze grzałki i inne sprzęty mieć w akwarium a na to miejsca idzie i nie fajnie to wygląda.
Automatyczna dolewka - Levealutomatic SW
Tylko po co skoro akwarium bedzie z pokrywa wiec woda co odparuje to sie skropli do akwarium...
Filtr - NCF-1500
Jak inni pisali nie potrzebny ale jesli sie uprzesz mam w domu jakis kubeł praktycznie nówka tanio oddam
Grzałka hymmm w akwarium ze swietlowkami i pokrywa to chyba nawet zima nie bedzie potrzebna ale lepiej mieć
Co do soli polecił bym ci tańsza do tych korali co chcesz np. red sea niebieska według mnie bardzo dobra, ja zmieniłem na fioletowa bardziej pod sps-y
Cyrkulator polecił bym jebao rw8 masz kilka trybów ale jest trochę drozszy od tego co chcesz mimo wszystko mysle ze bedziesz zadowolony jak dolozysz troche i kupisz tamten.
Kup lepiej sobie np. cos takiego http://www.aquario.pl/wyprzedaz/6829-stelaz-100x50x100-ze-stali-nierdzewnej-obudowa.html
szafeczka wygląda bdb widziałem na żywo albo poszukaj czegoś na forum lub poprostu zamów w sklepie akwarium z szafka i stelażem do tego panel w akwarium lub sump.
Jewel rio fajnie wygląda ale jak powkładasz tam to wszystko to juz nie będzie i mysle ze sam szybko bedziesz niezadowolony.
Juwel Rio 240 już mam po słodkowodnym. Przeprowadzałem się więc akwarium uległo likwidacji. Minął rok od zamieszkania i dokończenia remontów wiec mam czas by ponownie uruchomić zbiornik.
Myślałem czy nie wywiercić dziur i zrobić suma. Na panel to chyba szkoda miejsca. Akwarium ma tylko 40 głębokości. W szafce tez nie ma za dużo miejsca. Są trzy przegrody, każda o powierzchni ok. 39x39cm. Można by upchnąć tam sampa. Troche roboty by z tym było, może warto? Nie wiem jak szkło zachowałoby się przy wierceniu, a szkoda uszkodzić,a do tego cała hydraulika.
Co do sprzętu, który wyląduje w akwarium to cyrkulatory, ale to bez względu czy będzie sump czy nie, odpieniacz w narożniku (tyle miejsca co na panel przelewowy) oraz wejście-wyjście filtra o którym myślałem, aby tam siporax wpakować. Grzałka jest zewnętrzna więc na wężu od filtra będzie zamontowana. Dolewka będzie praktycznie niewidoczna pod pokrywą.
Tło planuje czarne lub ciemny granat, może z odpieniacz tunze się wtopi w tło
Jestem otwarty na wszystkie propozycje, choć RIO bardzo podoba się narzeczonej i trudno bezie ja namówić na zmiany.