Skocz do zawartości
iNs88

Oświetlenie do 180l, pomoc w doborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie serdecznie, posiadam akwa 180 litrów, 80x50x45cm, nad nim w tej chwili powieszone 7x24W, wszystko Ati (2xblue plus,1x actinic, 2x coral plus, 2x purple)

Jutro dostane od znajomego na testy KESSIL'a bo jakoś z tych świetlówek zadowolony nie byłem, dokładny model to 360WE Tuna Blue (90W). Doradźcie prosze jaką kombinacje zastosować, ile t5 do Kessila czy może sam Kessil?

Moje akwarium jest typowo miesznane, mam lpsy, pojedyncze spsy oraz troche miękkich, do tego 2 quadricolory. Raczej nastawiam sie na LPSy i quadri z małym dodatkiem ricordei.

Dzięki wielkie za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, zielony mintaj napisał:

IMHO dziwna barwa tych świetlówek, dałbym trzy niebieskie, trzy białe i róż/aktynikę :) Ewentualnie jedną biała mniej na korzyść niebieskich (gdybyś jednak chciał same T5).

zgadza się, miałem w planach zamówić niebieską i wymienić za którąś z coral/purple ale akurat dorwałem Kessila, zależało mi na nim ponieważ podobają mi się bąble quadri pod ledami, u mnie ma niestety długie i cienkie "macki".

Jakiś pomysł jak dobrać światło Kessil + t5? Cała moc na Kesslic + 1x blue plus i 1x coral plus?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...Na Kessil'u ustawisz kazde spektrum od 10000K do pieknej aktyniki,wiec jakich bys nie uzyl T5 to dopasujesz kolor Kessil'ka do swietlowek,czyli jasniejsze T5,bardziej aktyniczny kolor ledow i na odwrot a jesli masz kontroler to tez bedziesz musial ustawic w podobny sposob by otrzymac efekt,jaki najbardziej Ci sie podoba...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Iceberg napisał:

Hej...Na Kessil'u ustawisz kazde spektrum od 10000K do pieknej aktyniki,wiec jakich bys nie uzyl T5 to dopasujesz kolor Kessil'ka do swietlowek,czyli jasniejsze T5,bardziej aktyniczny kolor ledow i na odwrot a jesli masz kontroler to tez bedziesz musial ustawic w podobny sposob by otrzymac efekt,jaki najbardziej Ci sie podoba...

chodziło mi raczej o moc, nie kolor :) 90 W z Kessila + 7x24 T5 wydaje się ciut za dużo na 180 litrów.

Zostać przy Kessil full + 2-4 świetlówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko powiedziec jaka dac moc,na kontrolerze masz program adaptacyjny,moze zacznij od niego by powoli przyzwyczaic korale,albo moze daj na poczatek na 70 procent mocy...U mnie w szczycie jest 97% na trzy godziny i musialem przeniesc montipore nizej,gdyz zaczynala bielec...Kessile to bardzo mocne lampy,wiec bylbym ostrozny...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście mam 4x39w rury na takim szkle i daje rade przy mix koralach choć rozgladam się za 6x39

182l plus sump. Cykrkulacja 2x Jebao RW-4. Obieg Jebao DC-3000.Odpieniacz Dectec 1455. Skała 16kg. Siporax 4,5l . Sól Probiotic Reef Salt Aquaforest. Lampa 6x39w . Filtr przypływowy Boyu + Newa jet 1200 + biopellets xl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.