Marek widziałem przelew- jak już miałbym ściągać wolę synergy. Nad balkonem też się zastanawiałem przeglądając rozwiązania bean animal overflow. To w zasadzie przez to rozwiązanie dotarłem do synergy reef overflow. Eclipse to tańsza kopia ale w mojej ocenie wizualnie uboższa a różnica w cenie już nie wiele większa. Koszt samego RSO jest dla mnie akceptowalny- jedynie przesyłka+cło+vat powodują, że szukam albo kasy (i przełknę wywaloną kasę w powietrze na te pozostałe opłaty) albo pomysłu na rozwiązanie odpływu do sumpa. Tak jak mówiłem estetycznie to musi grać. Nad przelewem jeszcze pomyślę natomiast nad drobnicą będę kombinować aby ściągnąć zza oceanu ;]
Patrząc na kompletne pudełko za 600zł to w zasadzie ile wydałbym na standartowe rozwiązanie? 3x śrubunek VDL po 68zł, grzebień 50zł no i samo pudełko załóżmy z 10zł szklane plus lacobel aby spełnić swoje ambicje co do wygladu + ok 60zł + U rurki do bean animal z 20zł - suma 350 jak nic. Można tańszy śrubunek ale jakbym brał to właśnie ten ;] dla mnie efekt końcowy wizualny jest najważniejszy!
Teraz skumałem, że mówisz o pomyśle na DIY :] - zostawmy pudełko temat w sumie dotyczy różnych sprzętów czy gadżetów oraz opłacalności czy sensu sprowadzania tego (różnych sposobach poza wysyłką przez sklep).