Skocz do zawartości
@Pawel

[sump] Ocena przed klejeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

proszę o ocenę sumpa przed klejeniem.

Spływ z pudełka przelewowego Aqua-Trend OVERFLOW BOX 4000. 

Pompa, myślę - Jecod DCP-3000, albo mocniejsza New Jet 6000 

Akwarium 240l

Projekt sumpa:

(przerywane linie z dopiskiem +5 to podniesienie szkła od dna o 5 cm)

Wysokość sumpa 47 cm. Wielkość 38x38cm spowodowana jest szafką.

SUMP.jpg

Edytowane przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj pompe new jet 3000 to w zupełności wystarczy a zamiast siporax żywy piasek i głony pod oświetleniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaje przy siporaxie.

Muszę jutro dać do szklarza rysunek. Czy położenie przegród jest odpowiednie. Opierałem się na projektach dostępnych w sieci. 

Dodam, ze odpieniacz to Tunze 9012.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza przegroda do komory siporaxu h=27 i ostatnia przegroda w komorze pompy h=30+5 nie są potrzebne.

Moim zdaniem w lewym dolnym rogu komory z siporaxem będzie mały przepływ.

Komory mógłbyś spróbować narysować po koleji na całą szerokość sumpa, 15+9+12+ 2x0,4 na przegrody i 2x0,4 na ścianki razem masz 37,6

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa projekty. Przy jednym wyrzuciłem przegrody, a drugi trochę zmodyfikowałem. 

W wymiarach nie uwzględniałem szerokości szkła.

SUMP 3.jpg

SUMP 2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili masz odpieniacz zabawke, ktory rzeczywiscie zmiesci sie w 15 cm komorze. Zeby miec w przyszlosci spokoj, to robiac nowego sumpa, z pewnoscia robilbym te komore przynajmniej 23 cm szeroka, poniewaz ten odpieniacz jest za maly. Moim zdaniem, zbyt duzo uwagi (i powierzchni) poswiecasz siporaxowi.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Stani napisał:

W tej chwili masz odpieniacz zabawke, ktory rzeczywiscie zmiesci sie w 15 cm komorze. Zeby miec w przyszlosci spokoj, to robiac nowego sumpa, z pewnoscia robilbym te komore przynajmniej 23 cm szeroka, poniewaz ten odpieniacz jest za maly. Moim zdaniem, zbyt duzo uwagi (i powierzchni) poswiecasz siporaxowi.

Dlaczego jest za mały? Dedykowany dla 1100l a ja będę miał 240? 

Może poszerzę tę komorę do 20 cm, aby odpieniacz miał więcej miejsca do zasysu wody. Dla pompy bym zrobił 23x18 i 15x18 dla siporaxu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, do 1100 litrow z pompka 13 W ?:D No to jest 5 x wydajniejszy niz Royal Exklusiv Bubble King.

Ten odpieniacz moze sobie spokojnie pienic w 100 litrach. Zreszta, mamy tu zbiorniki zupelnie bez odpieniacza.

Mozesz na nim sprobowac, ale miejsce na wiekszy to bym zostawil, po co potem sie meczyc ?

Poza tym tak kombinuj, zeby pompa pompowala prosto do gory, bez zbednych kolanek, zeby zmniejszyc straty. Splyw mozesz sobie skierowac kolankami prosto do komory odpieniacza.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.