4 godziny temu, dadario napisał:Ogólnie dla Polski liczy się średnio przelicznik razy 1000. Czyli z instalacji na przykład 5kW rocznie mamy produkcję około 5000kW. Dla Włoch zwłaszcza tych południowych to około 1700. Wbrew pozorom w zimie sprawność ogniw jest wyższa tylko słońca jest mniej. Moim zdaniem jak najbardziej opłaca się montować takie systemy, tylko nie wiem skąd "opór materii".
Ja czekam na rozstrzygnięcie wniosków na dotacje. Zgodnie z projektem mam przyznane 4kW na 3fazowym inwerterze, dofinansowanie jeśli klepnie to unia wynosi 85%. Rzeczywisty mój koszt to 1800zł. Czyli zwrot kosztów w około 5lat licząc z zapasem. Oby tylko się udało. Aha no i plus taki że inwerter 5kW, czyli już małym kosztem będę w przyszłości mógł sobie dołożyć paneli.
No widzisz - ale Ty pewnie z jakiegoś gminnego projektu korzystasz. Ja niestety na to sobie nie mogę pozwolić. Miało być dofinansowanie na oczyszczalnie przydomowe - dwu komorowe plus przepompownia plus studnia chłonna lub złoże rozsączające i ...... byli chętni i nagle brak chętnych i projekt opadł. A całość miała kosztować mnie po dofinansowaniu nie więcej niż 3tys czyli tyle ile za zwykłe szambo. No ale co się dziwić jak polowa pewnie ma nieszczelne szamba i ma w d... ekologie bo i tak nie płaca za wywóz nieczystości. O fotowoltaice mogę zapomnieć. Pozostaje mi czekać na projekty NFOŚu albo WFOŚu dla indywidualnych odbiorców i mogę liczyć na 40-50% max.
A czy się opłaca ?
Instalacja 5kW - całkiem blisko mnie. Statystyka z dzisiaj:
W ujęciu za zeszły rok:
I od początku pracy tej instalacji:
Jakby mi ktoś dofinansował 80% to nawet bym się nie zastanawiał No ale może 40-50% uda mi się uzyskać.