Skocz do zawartości
Kuba8909

Pomocy Padła Pompa w Odpieniaczu!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś rano lub wczoraj nocy padła mi pompa w odpieniaczu Deltec 1456i , 4 miesiące temu skończyła się gwarancja :( czy ktoś wie gdzie można taka kupić ?? bo na necie nie za bardzo mogłem znaleźć , chyba że macie jakiś pomysł czym ją zastąpić  i przede wszystkim ile akwarium wytrzyma bez odpieniacza ?? Mam jakieś 500 l w obiegu i dosyć sporą obsadę rybną .

Edytowane przez Kuba8909 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym kontakt ze sklepem w którym się zaopatrujesz...powinni szybko pomóc.

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a do zbiornika podłączyć napowietrzacz - brak tlenu szybciej zabija niż zanieczyszczenia w wodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie za bardzo mam skąd teraz załatwić napowietrzacz , do jutra wytrzyma ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
6 minut temu, Kuba8909 napisał:

nie za bardzo mam skąd teraz załatwić napowietrzacz , do jutra wytrzyma ??

ustaw falownik w gorę żeby zwiększyć falowanie na powierzchni - to tez pomaga (powinien spokojnie wytrzymać)

co do pompy - to nie jest jakaś brandowana - sterowana "Jebałka" z wymienionym wirnikiem ?

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem niedawno padła mi pompa w deltec 1351 pompa to brandowane przez Delteca Jebao serii DC, miałem problem z dostaniem więc kupiłem klona z Aqua Nova, podaj mi wymiary pompki ze swojego Delteca, długość do końca gwintu, wysokość do końca gwintu bez nakręconej końcówki. Bez odpieniacza zbiornik bez problemu wytrzymał 6 dni, nie napowietrzałem dodatkowo, ale nie mam dużej obsady ryb. Fakt na koniec były wykrywalne azotyny, ale nic się nie stało.

Edytowane przez ulmar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co no wygląda jak jebao dc 1200 lub 2000 jak na moje oko, tylko jest biała i ma logo deltec :) postaram się jakos ustawić ten falownik, chyba że mogę do sumpa dać taki starszy jvp żeby robił ,, pianę'' w komorze tam gdzie był odpieniacz , może to trochę napowietrzy wodę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeśli ma wymiary mniej więcej 100x55x85 (dł. x szer. x wys.) - szerokość może być większa to na 100% pasuje Jebao DC2000 lub Aqua Nova N-RMC 2000, z dostępnością Jebao może być problem, Aqua Nova bez problemu na Aledrogo, obie będą trochę mocniejsze od oryginału ale w niczym to nie przeszkadza, Aqua Nova ma mięki start

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa ma jakieś 106 mm długości o ile ją dobrze zmierzyłem,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na pompie jest oznaczenie DCC2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to ona jakby jeszcze trochę chodziła, tzn jak ją wyciągnę z wody i ,,wystartuję '' ręcznie to normalnie kręci przez jakieś 20-30 sec , i potem znowu pada

tak jest na niej oznaczenie oznaczenie dcc2,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% wejdzie Aqua Nova N-RMC2000, trzeba będzie tylko przełożyć wirnik igiełkowy ze starej, pasuje i nie podłanczać do starego sterownika tylko dać nowy który jest z pompą

na allegro pompa kosztuje 255zł z wysyłką

u mnie oryginalna zanim padła też jeszcze czasem chodziła ale nie ma się co czarowć, to już koniec

Edytowane przez ulmar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za radę, muszę coś szybko wymyślić, szkoda że jest weekend bo przesyłka i tak pewnie będzie w połowie przyszłego tygodnia ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
6 minut temu, Kuba8909 napisał:

dzięki za radę, muszę coś szybko wymyślić, szkoda że jest weekend bo przesyłka i tak pewnie będzie w połowie przyszłego tygodnia ,

wycieczka do Bielska :)

http://sklep.skrzydlica.pl/pl/p/A-N-2000Lh/6752

ps. od razu zabierz pompę i przymierz np. wirnik czy będzie dobrze pasowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha silva jesteś mistrz :) normalnie mam ich pod nosem tzn 30 km ale nawet nie pomyślałem żeby sprawdzić :) a na 100 % będzie pasowała ?? mam rozumiec że wystarczy tylko przełożyć wirnik i powinna działać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na korpusie jest DCC2 to pasuje idealnie, wirnik również, wiem bo w SC1351 była ta sama pompa czyli DCC2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że zabieram ją razem ze sobą, no to jutro z rana czeka mnie wycieczka :) jeszcze raz dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba  daj znać czy ta pompa pasuje ja tez mam Delteca 1456  i  wydaje mi sie że jest coraz słabsza .

Ciekawe czy jest sens dać i czy będzie pasowała np. Aqua Nova N-RMC4000 i  wtedy będzie chodziła np na połowe mocy .wytrzyma dłużej? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, tedeus63 napisał:

Kuba  daj znać czy ta pompa pasuje ja tez mam Delteca 1456  i  wydaje mi sie że jest coraz słabsza .

Ciekawe czy jest sens dać i czy będzie pasowała np. Aqua Nova N-RMC4000 i  wtedy będzie chodziła np na połowe mocy .wytrzyma dłużej? .

Jestem już po wymianie :) nie pojechałem jednak do sklepu tylko do znajomego , założyliśmy jego używaną pompę dc do mojego odpieniacza i jak się okazało idealnie wszystko pasuje, pompa to jebao dc 2000, rozmiarowo jest to dokładnie to samo co deltec, więc wszystko przełożyłem do swojego odpieńka, z tym że zostawiłem orginalny wirnik z pompy Delteca, tak mi poradzono :) jak na tą chwile pieni bardzo ładnie, można nawet powiedzieć że lepiej niż z orginalną :) tak więc czekam kilka dni i jak wszystko będzie ok to zamawiam nówkę dc 2000 i po sprawie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba  dzieki za odpowiedz a zwęzka do powietrza pasuje czy trzeba było coś przerabiać . Ciekawe czy   jebao dc2000  i jebao dcs 2000  to bedzie  to samo bo np w erybce są tylko dcs a przeważnie zakupy tam robie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tadek nic nie trzeba przerabiać , wszystko pasuje , właściwie to tak jakbyś tylko wymienił korpus na jabao a reszta ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

no to ładny wałek - sam stojan "pomalowany na biało" - w cenie całej pompy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygląda :) pochodzi trochę to będę mógł coś więcej powiedzieć, na jedną i druga jest 2 lata gwarancji więc nie ma różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuba z jebao dc2000 jest problem z zakupem ale kupiłem Aqua  nowa  (zbrandowany dc2000) tez wszystko idealnie pasuje odpieniek pieni az miło patrzeć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.