Aktualizacja 18.08.2017
11.08.2017 Przełożyłem wszystko z akwarium 30x30x35 do 40x35x40.
Wlałem bakterie Stability firmy Seachem
W zbiorniku jest trochę ponad 5kg skały, 4,5 kg żywego piasku, dwie szczepki korali z poprzedniego akwarium;
Briareum, Zoanthus (bardzo mała szczepka) i dwa ślimaki.
Woda z poprzedniego akwarium + około 22 litry świeżej ro, zasolonej solą Reef Salt Firmy Aquaforest.
Czyli akwarium dojrzewa od tygodnia:)
Za filtracje odpowiada filtr kaskadowy Fzn-3 Firmy Aquael. Wkłady to matrix + chemipure blue.
Falownik: Koralia nano 900 firmy Hydor.
Grzałka 100w firmy NEW.
Lampa standardowa do kostki 30 litrów 2x6w 1 białe 1 niebieskie, świecę po 6 godzin dziennie.
Doradzano mi już żeby zmienić lampę ale muszę się jeszcze naczytać zanim podejmę decyzję.
Pierwsze testy zrobię za tydzień, nowe życie planuję wprowadzić najwcześniej po 11 września.
Zastanawiam się nad wyborem odpowiednich korali i ryb.
Ryby mogą poczekać, nie spieszy mi się, chce dokładnie poznać opinie jaką rybę można wprowadzić do mojego zbiornika przed zakupem. Tak samo korale, chce wybrać takie żeby nie tylko cieszyły oko ale też nie były zbyt trudne w utrzymaniu, ponieważ doświadczenie mam prawie zerowe w tym temacie.
Myślę nad:
Rhodactis sp, Acanthastrea, Discosoma i Euphyllia. Co o nich sądzicie dla początkującego, i czy do tego litrażu pasują?
Jeżeli macie pomysł jaką rybę/ryby mogę wprowadzić do takiego litrażu to piszczcie bo sam już nie wiem czy cokolwiek się nadaje:)
Edit 21.08.2017:
Po zapoznaniu się z wytycznymi co do litrażu z różnych stron i sklepów o tematyce morskiej doszedłem do wniosku, że minimalna pojemność akwarium do trzymania ryb to około 80 litrów a polecana to 100 litrów.
Tak jest?