Skocz do zawartości
wacoplaco1987

Ukwiał identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji ukwiała. Kupiłem kraba pustelnika z ukwiałami na muszli, ale że zjadał mi ślimaki to wylądował w sumpie. Teraz zauważyłem

że ukwiały spierniczyły z jego muszli i jednego zlokalizowałem w głównym akwarium. Proszę o radę czy tępić ukwiała czy można zostawić. Piękny to on nie jest, ale ma dziwną

umiejętność bo gdy się go mocno drażni, to wypuszcza długie cienkie pomarańczowe nitki. Myślę ze może być to niebezpieczne dla ryb.

ukwiał 1.JPG

uwkiał 2.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Aiptasia. Jak krab ją miał na sobie to ciekawe jak długo ta muszla tam leżała zanim ją przechwycił. Zawsze mówili że ukwiały chodzą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za słaba jakość zdjęcia by stwierdzić na 100% że to aiptasia. Jest wiele podobnych ukwiałów.Sam widzisz dobrze to będzie wiedział czy to róża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na aiptasię mi to nie wygląda... chociaż by morda inna, a i stopka niepodobna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Actinostola chilensis (McMurrich, 1904) lub coś z tej grupy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kocur za odpowiedz na stronie tej co zalinkowałeś znalazłem ten ukwiał i to jest w 100% to: Calliactis polypus (Forsskal, 1775)

a w sumpie mam identycznego kraba :)http://actiniaria.com/calliactis_polypus.php

Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialam kiedyś filmik o tych krabiszonach. Kiedy przeprowadza się do nowej muszli, to odczepia że starej ukwialy i przykleja je na nowy dom :)  może daj mu do sumpa ten ukwial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumpie ma jeszcze 3 takie, musi sobie je zlokalizować. Ogólnie ma tam jak u Pana Boga za piecem, właśnie się przeprowadził do większej muszli. Myślę że stracił ukwiały bo przeciskał się między komorami, gdzie jest bardzo wąsko. Ogólnie fajny krab ale zjada wszystkie ślimaki i jest dość pazerny na jedzenie. Bez ślimaków bym zarósł glonami, a w końcu mógł by rzucić się na inne ryby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.