Skocz do zawartości

Historia edycji

twistman

twistman

Kilka zbiorników już przerobiłem, za każdym razem większy- taka to już jest ta choroba zwana akwarystyką morską. Moi znajomi też zazwyczaj idą w tym samym kierunku.
W związku z tym faktem, nie dało się pominąć tematu kosztów prowadzenia zbiornika...
Realnym, miesięcznym  kosztem jaki należy sobie założyć to przelicznik 1 zł = 1 litr.
Wiadomo, że będą miesiące mniej obciążające - ale należy to traktować w moim przekonaniu jako wartość dodaną - taką miłą niespodziankę - bo jak to w akwarystyce bywa zaraz pojawią się jakieś drobne lub większe problemy, czy koszty cykliczne, które skompensują te oszczędności (np. wymiana kpl. świetlówek)
Na etapie zakładania zbiornika zawsze zachęcam do refleksji: czy chcesz mieć akwarium na dobrym poziomie, takie na które Cię stać i takie które nie obciąża w sposób znaczny Twojego budżetu i będzie źródłem satysfakcji. Czy raczej giganta, który będzie prowadzony z szukaniem oszczędności i kompromisów -często bywającego źródłem frustracji akwarysty ? 
Każdy musi się zastanowić i odpowiedzieć sobie sam dopasowująć wielkość zbiornika do swoich upodobań ale i możliwości.

twistman

twistman

Kilka zbiorników już przerobiłem, za każdym razem większy- taka to już jest ta choroba zwana akwarystyką morską. Moi znajomi też zazwyczaj idą w tym samym kierunku.
W związku z tym faktem, nie dało się pominąć tematu kosztów prowadzenia zbiornika...
Realnym, miesięcznym  kosztem jaki należy sobie założyć to przelicznik 1 zł = 1 litr.
Wiadomo, że będą miesiące mniej obciążające - ale należy to traktować w moim przekonaniu jako wartość dodaną - taką miłą niespodziankę - bo jak to w akwarystyce bywa zaraz pojawią się jakieś drobne lub większe problemy, które skompensują te oszczędności (np. wymiana kpl. świetlówek)
Na etapie zakładania zbiornika zawsze zachęcam do refleksji: czy chcesz mieć akwarium na dobrym poziomie, takie na które Cię stać i takie które nie obciąża w sposób znaczny Twojego budżetu i będzie źródłem satysfakcji. Czy raczej giganta, który będzie prowadzony z szukaniem oszczędności i kompromisów -często bywającego źródłem frustracji akwarysty ? 
Każdy musi się zastanowić i odpowiedzieć sobie sam dopasowująć wielkość zbiornika do swoich upodobań ale i możliwości.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.