Skocz do zawartości
joopa

akropory

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem u siebie, że dwie moje akropory rosną tylko w jedną stronę, do przedniej szyby natomiast odrosty sierowane w stronę szyby tylnej nie chcą rosnąć.

Tak się zastanawiam czy wpływ na to ma ruch wody, czy oświetlenie ?

Świetlówki mam ułożone (licząc od tylnej szyby) niebeiska ati, biala ati, niebieska ati i biała am

kilka dni temu przełożyłem świetlówki, zamieniając je miejscami, zobaczę czy coś sie zmieni

no i drugie pytanko - czy 2 gat montipory (zielona i czerwona) po zetknięciu będą się parzyć i walczyć ze sobą? bo niedługo tak się stanie a wolałbym nic nie łamać

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno czytałem na forum coś o montiporach i z tego co pamiętam mogą za sobą walczyć.jak znajde ten post to dam linka .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jedną z akropor wpada od tyłu woda wracająca z sumpa, więc ma tam większy ruch wody, nieraz zastanawiam się nawet czy nie za duzy

tutaj troche widac o co mi chodzi :)

591-pict4486.jpg

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podciagne watek

moze ktos cos napisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest mozliwe, ze przez przednia szybe wpada tyle swiatla, ze to je pobudza do rosniecia w tym kierunku?

Kiedys gdy jeszcze nie bylo lamp T5 stosowano HQI i T8 (przewaznie Osram 67). I "zasada" bylo, ze dla uzyskania lepszego efektu oswietlenie niebieskie kladziono jak najblizej przedniej szyby... Nie wiem czy to "obowiazuje" rowniez gdy sie oswietla tylko T5 ?:( Mysle, ze zmieniajac kolejnosc rur uzyskasz lepszy efekt wizualny ale kierunku rosniecia korali to nie zmieni.:)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie wydaje, ze przez subtelne roznice w cyrkulacji, oswietleniu itp itd koral w jakis sposob potrafi wyczuc przestrzen. nie jest to pierwszy przydadek, kiedy widze, ze sps "rosnie w strone przestrzeni".pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko po trochu wplywa, zarówno oświetlenie jak i cyrkulacja, obecność innych agresywnych parzących korali etc.

na advancedaquarist jest cykl artykulow o cyrkulacji, a niedawno w coral magazine byl artykul o ewolucji rafy. i w jednym i drugum pokazane byly zdjecia szczepek jakiejs acropory pochodzacych z jednej kolonii a hodowanych w roznych kombinacjach oświetlenia i ruchu wody. w skrajnych przypadkach po kilku miesiącach różnice w wyglądzie mogą być tak duże , że trudno było uwierzyć , że to ten sam gatunek.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieniłem miejscami świetlówki; za jakiś czas dam znać czy coś się zmieniło

Jeśli nie, to bedzie znaczyć że jakiś inny czynnik działa na kierunek wzrostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od odpowiedzi na pytanie nr 2 jako znacznie łatwiejszego -zielona z czerwoną montipora nie rywalizują ze sobą.Zbliżają się do siebie na kilka milimetrów i tej strefy nie przekraczają.

Pytanie nr 1 -ilu akwarystów tyle hipotez.Z moich obserwacji takie zatrzymanie wzrostu części akropory jest wynikiem braku odpowiedniego pokarmu.Ruch wody i oświetlenie nie ma tu znaczenia.Przy niedoborach pokarmowych koral zatrzymuje wzrost części odgałęzień.Można spowodować ,że pozostałe odgałęzienia zaczną rosnąć stosująć np Marine de Luxe lub PhytoPlan Sprunga.Oczywiście ,dodatkowy pokarm może spowodować nadmierny rozrost glonów i również zatrzymanie wzrostu korali i kółeczko się zamyka.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa hipoteza i chyba bliska prawdy, co nie znaczy , ze wczesniejsze hipotezy sa bledne. Bo ruch wody decyduje miedzy innymi o tym jak nastepuje dystrybucja pokarmu, czyli jakas czesc korala moze dostawac wiecej pokarmu niz pozostala zaleznie od tego jak woda oplywa korala, wplyw swiatla na produkcje zywienia chyba nie podlega dyskusji. do tego sąsiedztwo innych korali ktore toksynami "odpychaja" od siebie wroga.

zdjecie ponizej pokazuje dwie pocillopory pochodzace z jednej szczepki.

rożnica w wyglądzie wynika tylko z tego , że były hodowane w miejscu o diametralnie różnej cyrkulacji wody.

151-pocillopora damicornis.jpg

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.