Gość Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 w godzinę (nawet kilka) nie wyschnie, bakterie tlenowe więc tragedii nie będzie (na logikę ... sytuacja jak z ... kaskadą?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Ponoć filtr zraszany produkuje duże ilości no3? Prawda? I jeszcze jedno. Można ten siporax płukać normalnie pod wodą ? Chodzi mi o ewentualne czyszczenie co jakiś czas,czy nie zabijemy tym bakterii tlenowych? Edytowane 24 Stycznia 2018 przez tomi1140 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 10 minut temu, tomi1140 napisał: Ponoć filtr zraszany produkuje duże ilości no3? Prawda? I jeszcze jedno. Można ten siporax płukać normalnie pod wodą ? Chodzi mi o ewentualne czyszczenie co jakiś czas,czy nie zabijemy tym bakterii tlenowych? Sam z siebie NO3 nie produkuje. W filtrze zraszanym zachodzą intensywnie procesy utleniania NH3, który jest silną trucizną do NO3, który nawet w sporych stężeniach jest tolerowany. Więc taki filtr oczyszcza wodęz substancji bardzo szkodliwej na mniej szkodliwą. Jeśli taki filtr produkuje dużo NO3 to znaczy, że jest dużo NH3 i tym bardziej warto go dać... Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 Kilkukrotnie wkładałem i wyjmowałem dojrzały siporax z sumpa ... po kilku godzinach zapaszek zgnilizny zaczął sie pięknie unosić. Uważasz że taki śm***dziel nadaje się do ponownego użytku bez przepłukania? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 A jak z tym całkowitym płukaniem pod wodą? Można? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 23 minuty temu, tomi1140 napisał: A jak z tym całkowitym płukaniem pod wodą? Można? wodą z podmianki a nie kranówce - w kranówce masz (może być) chlor 3 godziny temu, TomekSz napisał: Kwestia technologiczna. Łatwiej jest wykonać pasowany otwór w denku niż w tubie. nie łatwiej użyć np. + uszczelka i czyli coś jak "przelot przez szkło" nie trzeba wtedy kleić a otwór nie musi być idealnie spasowany Godzinę temu, R.I.P napisał: Kilkukrotnie wkładałem i wyjmowałem dojrzały siporax z sumpa ... po kilku godzinach zapaszek .. ale nie był "zamknięty" w "pudełku" ? - więc szybciej wysychał - oczywiście że płukanie w wodzie z podmianki na pewno nie zaszkodzi - ale to już samemu trzeba ocenić czy mus czy tylko można Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach