27 minut temu, Przemek79 napisał:tak. brązowe, tak mi się przynajmniej wydaje. w poniedziałek lecę zatem po dip. Nie wiem czemu nie chce mi się aktualna stopka wkleić ale kh mam 8,3, NO3 15, PO4 0,00 (walczę ze zbilansowaniem tego bo mi NO3 nie chce spadać). cyrkulacja teraz już naprawdę słaba, wcześniej stała średniej. zasolenie 1,0235 (D) czyli ok 1,026-1,027 SG
Takie No3 nie powinno szkodzić Euphilii one są bardzo mocne jeśli chodzi o coś takiego, wrażliwe są wahania KH oraz za duże KH - u ciebie jest OK
Co do Brown Jelly - nie wydmuchuj glutów do wody w zbiorniku bo się może przenieść na inne Euphillie - i wykosić wszystkie w zbiorniku, zwłaszcza jak mają podrażnioną tkankę np przez jakąś rybę podgryzaczkę. Z tego co wiele osób pisało to DIPowanie pomaga jak umarłemu kadzidło, najlepiej jest odciąć zarażony kawałek z marginesem następnie odkażanie korala w DIPie, można odpalić UV jak się ma jeśli gluty poszły do wody - tak czy inaczej pewnie ta bakteria w wodzie krąży.
EDIT : odcinanie delikatne tak by nie dotykać miejsca zakażonego a jak tak to w rękawiczce, a później ja wywalasz, i wkładasz nową - by nie dotykać zdrowego korala glutami z brown jelly, narzędzie dobrze odkazić przed i po procedurze obcinania, mogą być mocne cęgi do drutu, albo brzeszczot do metalu - tylko uważaj bo one są pokrywane tłuszczem - aby nie rdzewiały, trzeba je przemyć alkoholem - przy okazji się odkazi - spirytus w monopolu drogi nie jest. w cęgach też jest smar - na łączeniu części - raczej nie zanurzaj w baniaku - no chyba ze wykąpałeś cęgi w spirytusie i cały smar wyczyściłeś.