Skocz do zawartości
kogucik76

Refugium do 30L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie. Jestem zielony w temacie refugium wiec prosze o pomoc. Chcialbym sie pozbyc kaskady z kostki Aquaela i zalozyc do niej refugium. Powiedzcie prosze czy to bedzie lepsze rozwiazanie? 

14ab4dd704f9f0e9f2950dc560d1ceebu1448a13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będzie lepsze rozwiązanie.

Ja teraz miałem zakładać sumpa z DSB do mojej kostki 40l ale przy budowie sumpa stwierdziłem że jedank postawię większe akwa :D i oto czeka już 160l :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zbudowac takie cudo? Czy sam piasek z glonami wystarczy? Nie mam miejsca w oryginalnej szafce pod kostke na odpieniacz wiec sump odpada :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Godzinę temu, elespero napisał:

Do gdzie chcesz założyć refugium jak nie masz miejsca w szafce?

a z tyłu :) np. taki Hang-on Back

hang2.thumb.JPG.ef8d1960efb1ae2a2c6379182a5b1652.JPGhang1.thumb.JPG.84f462fb4f4803c2e31265d536a3be64.JPG

a najprościej jest zrobić u szklarza "zbiornik na dolewkę" taki sam wysoki jak zbiornik główny i postawić a nie wieszać , do tego 2 U rurki jedna zasysa a druga za pomocą małej pompki przelewa wodę do głównego

można też po prostu zawiesić w głównym duży kotnik i wrzucić tam garść glonów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, silvia napisał:

a z tyłu :) np. taki Hang-on Back

hang2.thumb.JPG.ef8d1960efb1ae2a2c6379182a5b1652.JPGhang1.thumb.JPG.84f462fb4f4803c2e31265d536a3be64.JPG

a najprościej jest zrobić u szklarza "zbiornik na dolewkę" taki sam wysoki jak zbiornik główny i postawić a nie wieszać , do tego 2 U rurki jedna zasysa a druga za pomocą małej pompki przelewa wodę do głównego

można też po prostu zawiesić w głównym duży kotnik i wrzucić tam garść glonów

Pisał że chce się pozbyć kaskady, więc myślałem że panel też odpada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a ja że: pozbyć w sensie wymienić bo właśnie zwolni się miejsce  ... :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, elespero napisał:

Do gdzie chcesz założyć refugium jak nie masz miejsca w szafce?

na dole sie cos znajdzie jakies 25x25 cm

Wlasnie panel odpada. Dlatego chyba na wymiar jakiegos kwadraciaka zrobie u szklarza. Tylko nie wiem jak wysoki on ma byc ? Czy jest jakas zaleznosc w pojemnosci a wielkosci akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, elespero napisał:

jeżeli chciałbyś DSB to wysokość 25cm.

piach i glony i wystarczy rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mala pompke od dolewki, moze na magnesach ja do scianki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tylko automatyczna dolewka czy spad tez musi byc? Jesli tak to na jakiej zasadzie dziala spad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musisz założyć albo pudełko przelewowe, albo dorobić komin zewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pudełko czy komin potrzebny będzie jak będzie różnica poziomów - tylko po co sobie robić problemy ?

ja mam zrobione w ten sposób co opisałem wyżej - zbiornik tej samej wysokości i U rurki a za obieg robi zmodyfikowany filtr z deszczownicą

dla Ciebie w zupełności wystarczy taki 200l/h np. ten http://allegro.pl/filtr-do-akwarium-200l-h-200-deszczownia-i6901414770.html

na rurce zasysającej z głównego zbiornika w najwyższym punkcie nawiercasz otwór , wklejasz kawałek wężyka np. od RO czy ten sztywny od powietrza i dajesz zaworek zwrotny / odpowietrznik , jak rurka jest zalana woda to jak drugą rurką pompa zacznie pompować wodę z Refugium do głównego to w Refugium spada poziom wody więc zasada naczyń połączonych - rurką przelewową z głównego woda sama się wleje - zależy jaka moc pompy i średnica rurek - u mnie różnica poziomów to jakieś 2-3cm , jak pompa stanie (awaria / zanik napięcia) to poziomy w obu zbiornikach się wyrównają - żadnej powodzi nie będzie

a rurki np. takie http://allegro.pl/aquael-rurki-przelewowe-mini-midi-kani-2szt-i6614315728.html

albo takie  http://allegro.pl/listing/user/listing.php?string=Rury z PLEXI&us_id=9250719&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-1-0803  i wygiąć samemu na gorąco

ps. a do filterka zamiast gąbek można wrzucić garstkę Biopellets-X i jest 2 in 1 :)

tyle że przydał by się wtedy odpieniacz ...

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.