Skocz do zawartości
Gato

Sól bez soli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :)

Standardowo zakupiłem produkty bez konsultacji z otoczeniem :clowning

Mianowicie, chodzi mi o produkt reeflowers ionic mineral salt.

Chciałbym w większej ilości dostarczać minerałów do mojego baniaczka. Stosowałem Produkt AF ABC i twierdzę, że było to nie wystarczające dlatego przerzucam się na sól bez soli.

Proszę Was o wytłumaczenie mi nieco użytkowania tego produktu. 

Producent twierdzi, że używamy 1g na 100l na każdy brak 10 ppm wapna... zaznaczam, że spadek takiej ilosci wapna mam może co 2 tyg, wiec generalnie, prawie wyklucza mnie to z używania tego produktu, a minerały jednak potrzebne... wnioskuję, że ta sól dodatkowo podnosi poziom Ca. 

Czyli...? Skoro posiadam 480L baniak +300L sump , powinienem na 1L wody ro rozpuścic 7,8g produktu ? No i w jakiej ilości (ml) podawac do obiegu ?

Proszę o merytoryczna i kulturarną rozmowe.

Pozdrawiam :D

9088567_20170814_192536.jpg

Edytowane przez Gato (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

To jest część balinga z reeflowers, używam do wyrównania parametrów. Głównie Mg.  Czyli jeżeli masz wapń 400ppm spada Ci do 390ppm. To dolewasz 8g na swój baniak. Musisz wziąść poprawkę na ca uzupełniane. To zależy jak sobie ustalisz. Ja np mg rozrabiałem 54g w 350ml wody i podawałem po 70ml dziennie. 

Edytowane przez laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh 

musisz się zastanowić co jest potrzebne do akwarium - jakich pierwiastków brakuje. Do tego celu najlepiej wysłać wodę do analizy ICP - będziesz wiedział czego dodawać a czego nie - bo tak to podnosisz kilka parametrów na raz - a możliwe że niektóre nie potrzebnie i będzie wybicie parametru ponad skalę.

W AF  ABC też jest SBS i zapewniam że raczej w SBS nie ma Ca, raczej stront i potas. Tak czy inaczej SBS służy do sporządzania roztworów ballinga. a nie do sypania tak od czapy - bo to się prosi o plagi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No świetnie :wacko: po raz kolejny dałem ponieść sie własnym emocjom oraz pierwszym dniom wypłaty....

Zależało mi na uzupełnieniu mikroelementów, nie koniecznie Ca, Mg... bo te są na odpowiednim poziomie dzięki zwykłej soli.

Czyli w moim wypadku najbezpieczniej będzie wrócić do używania chemii pod postacią "kropideł" póki nie poszerzę wiedzy :unsure: 

Wielkie dzięki za informację. Życzę spokojnej nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wnioskujesz ze czegoś brak? Kolory słabe?

Btw wapno może spadać z sufitu;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim sol bez NaCl stosujesz, gdy akwarium prowadzisz metoda Ballinga, poniewaz dodajac prochy, w akwarium powstaje lekka nadwyzka NaCl.

Czyli najpierw Ballingiem podbijasz Ca, Mg i kH i wtedy podejmujesz decyzje czy do rozrobienia wody do podmiany, czesc soli zamienisz odrobina soli bez NaCl czy nie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Pod warunkiem że stosujesz metodę ballinga ale tak naprawdę nikt nie stosuje metody ballinga bo nikt nie leje roztworów równo zgodnie z tym jakie składniki znajdują się w wodzie morskiej tylko zgodnie z wynikami pomiarów stężeń wapnia magnezu i węglanów. W dodatku nie wiadomo co dokładnie jest w "soli bez soli". Nigdy więc nie wiesz ile powinno sie dodać tak zwanej "soli bez soli" i robisz to na oko a co za tym idzie musisz robić spore podmiany żeby woda zachowała odpowiedni skład chemiczny.  

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.08.2017 o 07:09, nanokaczor napisał:

Pod warunkiem że stosujesz metodę ballinga ale tak naprawdę nikt nie stosuje metody ballinga bo nikt nie leje roztworów równo zgodnie z tym jakie składniki znajdują się w wodzie morskiej tylko zgodnie z wynikami pomiarów stężeń wapnia magnezu i węglanów. W dodatku nie wiadomo co dokładnie jest w "soli bez soli". Nigdy więc nie wiesz ile powinno sie dodać tak zwanej "soli bez soli" i robisz to na oko a co za tym idzie musisz robić spore podmiany żeby woda zachowała odpowiedni skład chemiczny.  

A ja leję równo :-!:-P Ale bez sbs

Dnia 14.08.2017 o 23:07, Ura napisał:

Eh 

musisz się zastanowić co jest potrzebne do akwarium - jakich pierwiastków brakuje. Do tego celu najlepiej wysłać wodę do analizy ICP - będziesz wiedział czego dodawać a czego nie - bo tak to podnosisz kilka parametrów na raz - a możliwe że niektóre nie potrzebnie i będzie wybicie parametru ponad skalę.

W AF  ABC też jest SBS i zapewniam że raczej w SBS nie ma Ca, raczej stront i potas. Tak czy inaczej SBS służy do sporządzania roztworów ballinga. a nie do sypania tak od czapy - bo to się prosi o plagi .

Najlepiej od razu niech kupi spektrometr bo po co ma za testy płacić :P

Do autora: jak masz małe spadki to nie kombinuj tylko podmianki regularne i wyrownasz mikro i makro. 

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Moljzesz napisał:

A ja leję równo :-!:-P Ale bez sbs

Najlepiej od razu niech kupi spektrometr bo po co ma za testy płacić :P

Do autora: jak masz małe spadki to nie kombinuj tylko podmianki regularne i wyrownasz mikro i makro. 

To nie jest taki wielki koszt :) w sumie dwa razy w roku spokojnie można sobie pozwolić na ICP żeby wiedzieć o co chodzi, czy nie kumuluje się coś za bardzo, czy nie mam jakiś wielkich braków czegoś - wyrównać i spokój na kolejne pół roku, oczywiście nie zwalnia to z podmianek, podmianki normalnie co tydzień :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Ura napisał:

To nie jest taki wielki koszt :) w sumie dwa razy w roku spokojnie można sobie pozwolić na ICP żeby wiedzieć o co chodzi, czy nie kumuluje się coś za bardzo, czy nie mam jakiś wielkich braków czegoś - wyrównać i spokój na kolejne pół roku, oczywiście nie zwalnia to z podmianek, podmianki normalnie co tydzień :) 

Pewnie lepiej mierzyć, sprawdzac, dolewac, przelewac, odlewac, kropić, kombinować sorry ale przerabiałem to.. 

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Moljzesz napisał:

Pewnie lepiej mierzyć, sprawdzac, dolewac, przelewac, odlewac, kropić, kombinować sorry ale przerabiałem to.. 

Ok spoko rozumiem, każdy ma swoje doświadczenie i z niego korzysta, swoją drogę trzeba wypracować, kto wie może ja za rok albo mniej też oleje te testy :) kto to wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.