Co do włączania i wyłączania światła to chcę żeby każda lampa świeciła po tyle samo czasu. Takie mam "widzi mi się". Ponadto mając doświadczenie z podobnym systemem oświetlenia w 30l stwierdzam że (oprócz oczywiście ilości światła) nie ma większej różnicy w wyglądzie zawartości baniaka przy oświetleniu 1 i 2 niebieskimi gdy biała jest wyłączona.
Co do dolewki to:
1. Ameryki nie odkryję ale w sumpie gdzie powierzchnia wody w ostatniej komorze jest znaaacznie mniejsza (oraz raczej mniej faluje), dolewka dawałby mniejsze "skoki", a zamontowana w głównym baniaku (bo nie mam sumpa ani panelu) "działa jak działa".
2. Dolewka ma pewną histerezę tzn. zanim zacznie dolewać wodę musi minąć kilka sekund gdy czujnik nieprzerwanie wykrywa niski poziom wody, oraz gdy już nalewa czujnik musi też przez co najmniej parę sekund nieprzerwanie wykrywać wysoki poziom wody żeby przestała. Zapobiega to niekontrolowanemu, częstemu dolewaniu, wywołanemu falowaniem powierzchni ale z drugiej strony powoduje że wahania poziomu wody są nieco większe.
Podsumowując różnica poziomów między przed dolaniem i po dolaniu to na oko trochę mniej niż 0,5cm czyli u mnie około 2l wody... Dużo i nie dużo. Jak na akwa 200l to raptem około 1-1,5% (zależy jak licząc) ale z drugiej strony podobne wahania (różnicy poziomów wody) mam w 30l kostce w której dolewam ręcznie... (oczywiście z racji różnej wysokości baniaków tutaj przekłada się to na mniejsze wahania zasolenia)
Ogólnie ja jestem zadowolony z tej dolewki. Jest naprawdę kompaktowa, stosunkowo nie droga (jak na kupno nowego zestawu) i ogólnie spełnia swoją główną funkcję akceptowanie dobrze, no i poboczną w 100% (owa funkcja to zdjęcie ze mnie obowiązku pamiętania o dolaniu wody - z podobnych względów kiedyś na pewno na akwarium zamontuję karmnik automatyczny).
Co do jej obsługi to podłączasz i działa. Jak włączy się jakiś alarm to wg. instrukcji (sam jeszcze nie miałem okazji sprawdzić) "twardy reset" czyli odpięcie od zasilania, podpięcie i działa dalej. Poziom wody ustawia się przez ustawienie czujnika na szybie w odpowiednim miejscu. Bardziej łopatologicznie się nie da.
PS. Niektórzy tutaj zakładają/mają solniczkę w zestawach glossy aquaela. Jeżeli zamierzacie utrzymywać poziom wody powyżej krawędzi przeźroczystej części szyb tych baniaków to ta dolewka nie jest dla was. Wymaga ona żeby czujnik mógł "widzieć" (a w zasadzie to zapewne świecić) przez szybę więc w waszej sytuacji lipa...