Skocz do zawartości
pecetowiec

DIY HOB skimmer. Czyli jak powiesić panel na bocznej ścianie.

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu reefpack od tunze zaczyna mnie gnieść w oczy jak zaglądam w zbiornik i tak sobie przeglądam jutuby to nachodzi mnie ochota na jakiś odpieniacz zewnętrzny, wieszany na ścianie akwarium. Oczywiście od razu można powiedzieć mce600 ale mi produkty firmy aquamaxx strasznie przypadły do gustu... Po za ceną :)

Znalazłem projekty HOB refugium i tak sobie wymyśliłem co by zrobić na wzór aquamaxx duży skimmer z miejscem na media i być może z komorą na makroglony :)

Co myślicie?

Miało to by mieć dość pokaźne wymiary po chcę zakryć całą boczną ścianę czyli 35x30cm. Komorę odpieniacza przynajmniej na początek miała by napędzać pompa z mojego odpieniacza, przepływ ma wymuszać pompa z filtra.

Chcę to skleić z akrylu.

Tu macie moją inspirację https://www.marinedepot.com/AquaMaxx_HF_M_Hang_On_Back_Multi_Filter_with_Protein_Skimmer_Hang_On_Protein_Skimmers_for_Aquariums_Reefs-AquaMaxx-UJ94651-FIPSHO-vi.html

Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chcesz sobie zrobić dużą kaskadę do której wszystko wpakujesz. Moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Ale pomyśl lepiej nad szkłem. Jakoś w obróbce dla początkujących w temacie jest łatwiejsze do ogarnięcia. Pamiętaj, że taki kolos nie może już wisieć na szybie a powinien stać obok na blacie, bo to kilka kg będzie ważyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jest miejsce żeby postawić? to zamiast wieszać, zrób zewnętrzny panel filtracyjny - bo to masz zamiar powiesić (tak na szybko liczone) będzie ważyło około 15kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Postaw obok,sam miałem tak robić ale stwierdziłem, że poczekam na większe szkło i wkleję panel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I prawdopodobnie na początek postawię panel z boku :) jak dzisiaj doszło do mnie pudełko przelewowe to tak sobie pomyślałem że mógłbym zrobić z boku panel na reefpacka. Jak pudełko będzie bezpośrednio w panelu to się nawet o przelanie nie będę martwił bo jak fizyka mnie nie myli poziomy po obu stronach będzie taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pudełko niepotrzebne - wystarczy U rurka z odpowietrznikiem :) i druga z pompką na powrót - naczynia połączone 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudełko już mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.