Skocz do zawartości
AmonS

Prośba o sprawdzenie zestawu do 60l solniczki ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem już forum ale trafiałem na różne często sprzeczne opinie o niektórych elementach więc mam prośbę o sprawdzenie ewentualnie dopisanie czego mi brakuje...

Jestem totalnie nowy (znaczy mam od 15 lat akwaria holenderskie i malawi ale solniczka pierwsza), posiadam taki zestaw jak poniżej i wszystko się filtruje już jakiś czas - 2 może już 3 tygodnie i przymierzam się do kupowania życia ale chciałbym mieć pewność że jest ok...

Jeśli czegoś mi brakuje lub coś zmienić proszę o podpowiedzi ;)

A więc tak:

1) filtr kaskada (jakiś no name ale ze sporym przepływem podobnym do fzn3) a w nim matrix carbon, phosguard i purigen po 100ml oraz 500g siporax i na koniec odrobina waty (co do tego mam największe obawy jedni pisali żeby nie dawać węgla inni zamiast purigenu... chemipure - mam totalny mętlik)

2) lampa 2x 24w T5 jedna 25000 k druga 15000 k (myślałem nad 10000 i 25000 ale większość polecała 15 i 20 i teraz znowu mętlik i pytanie czy 48w starczy? Zakładając że skały będzie dużo zostanie z 50l wody, akwarium jest niskie około 35cm więc nie wiem czy jest sens dodawać jeszcze jedną 24w? Jeśli dodać to jaką?)

3) falownik 1szt 2000l/h

4) odpieniacza planuję nie kupować - część osób takie małe rafki ma na samych podmiankach ... co sądzicie? a może jakieś DIY zrobić? nie mam gdzie tego ukryć a są one dosyć duże...

5) wszystko wystartowałem na wodzie z pracującego zbiornika i na żywych skałach minęło 3 tygodnie parametry są ok ale wszyscy pisali o wysypie glonów itp a ja nawet szyb jeszcze nie czyściłem tylko skałki stały się bardziej różowe z czerwonymi plamami... Czy coś jest nie tak  czy mam farta i nie mam efektów "dojrzewania"? 

parametry wody z dziś:
zasolenie - 1.023

temp. - 25 stopni

ph - 7.3

no3 - 5 ( na początku było 25 później 0 a teraz jest 5)

no2 - brak

po4 - brak

wapń - 390

magnez - 1300

O skale jest tyle opinni ilu forumowiczów ja postawiłem na 6-7 kg żywej skały i suchy piasek tak z 2kg na przykrycie szkła.

Proszę o pomoc i ocenę zestawu ... jeśli czegoś nie sprecyzowałem to przepraszam ;)

b92d252d1cb9323c7717535c6689f494u1709a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie wypowiem się bo nic z tych rzeczy nie mam. 2. Lampa 2x24W starczy na takie akwarium. 3. Ja dałbym dwa mniejsze falowniki np. Koralie nano 900, lub 900 i 1600. Zawsze na dwóch łatwiej ustawić cyrkulację 4. Nie mam odpieniacza, ale mam DSB i refugium. Jak chcesz odpieniacz to są małe np. Resun sk-300, Tunze 9001. 5. Startowałem na żywej skale i żywym piasku. W okresie dojrzewania glonów na skale prawie nie było, tylko trochę na szybach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kaskada ok tylko nie wiem po co tyle wkładów do niej? ja mam tylko skałe i węgiel i okresowo jak rośnie NO3 wkładam purigen, a po co Ci phosguard jak po4 niewykrywalne?

lampa spokojnie wystarczy, ja też bym dał dwie nano 900 bardzo ciche cyrkulatory, odpieniacz zbędny jeśli będą systematyczne podmiany,  a jakie wymiary akwarium? 50x35x35cm? bo też takie chce załozyc z tym że chce 50x45x35 z czego 10cm na panel.

Edytowane przez orthoptera (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, maciej01 napisał:

3. Ja dałbym dwa mniejsze falowniki np. Koralie nano 900, lub 900 i 1600.

Koralia nano to nie falownik tylko cyrkulator i bym w to nie szedł.  Proponuję trochę droższy ale falownik Jebao/Jecod SW-2

9ba19a2cca831f205707d001db288c27u1652a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wiks napisał:

Koralia nano to nie falownik tylko cyrkulator i bym w to nie szedł.  Proponuję trochę droższy ale falownik Jebao/Jecod SW-2

Zgadzam się w kolegą wiks, wytartowałem niedawno 54l, najpierw miałem tylko koralie póniej doradzono mi Jebao rw-4, nie ma porównania masz możliwość ustawienia co i jak ma falować, Koralia bez rzdanej regulacji więc ciężej do ustawienia aby nie wiało w piach i nie było "martwych" miejsc w akwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.09.2017 o 09:34, wiks napisał:

Jebao SW-2 to też cyrkulator/falownik z opcją sterowania.Na opakowaniu Hydor koralia nano jest napisane "wave pump" w tłumaczeniu na język polski "pompa falowa" czyli falownik, ale bez sterowania. Typowy falownik to np. Tunze Wavebox.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Ja już 1,5 roku mam taki zestaw i złego słowa nie mogę powiedzieć :)

Tylko Hagen kaskada bo ładnie pracuje. I zrezygnowałbym z węgla i waty. Wata co chwila się zapycha. Musiałby co chwila ja wymieniać. Sprawdzałem i bez sensu w kaskadzie. No i węgiel  też  bym sobie darował bo po miesiącu traci właściwości podobno. A i trochę nadmiarowy przy pozostałych składach jest wg mnie.

Phosguard, purigen i siporax wystarczą. Ale jak kto tam woli :)

Edytowane przez ReefRaf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedzi ;)

Dnia 6.09.2017 o 06:59, orthoptera napisał:

a jakie wymiary akwarium? 50x35x35cm? bo też takie chce załozyc z tym że chce 50x45x35 z czego 10cm na panel.

dokładnie takie 50x35x35... panel dobra rzecz ... 

Co do falowników to do tego mojego "nołnejma" dodam w najbliższym czasie jakiegoś jebao bo fakt faktem słabo wieje ten mój...

b92d252d1cb9323c7717535c6689f494u1709a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.