Skocz do zawartości

Historia edycji

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

Tak mi się właśnie wydaje. Nie mniej, póki kostka się kręci, to będzie takie oświetlenie. Może kiedyś, jeżeli będzie decyzja o wymianie na większe szkło, będzie inne oświetlenie.

Nie mogę doczekać się jutra, kiedy pojadę po pierwsze życie do sklepu, cieszę się jak dziecko ;)

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

Tak mi się właśnie wydaje. Nie mniej, póki kostka się kręci, to będzie takie oświetlenie. Może kiedyś, jeżeli będzie decyzja o wymianie na większe szkło, będzie inne oświetlenie.

Nie mogę doczekać się jutra, kiedy pojadę po pierwsze życie do sklepu, cieszę się jak dziecko ;)

EDIT:

update - dzień 28 (4 tygodnie od zalania)

Z racji, że woda już się trochę kręci, postanowiłem wpuścić pierwsze życie do zbiornika. Tak jak pisałem, chciałem krabika rozmiaru S i takiego właśnie nabyłem w sklepie w Markach. Byłem tam pierwszy raz i zrobił na mnie ogromne wrażenie pod względem dostępności "towaru". Wracając do krabika, jest to czerwononogi Clibanarius diguetti (tak jest na paragonie ;) ). Zwierzątko przyjechało do domu, trochę się aklimatyzowało i został położony na skale, gdzie jest trochę zielonych glonów nitkowatych. Od razu wybrał się na piknik i po kilku godzinach zbastował, widać było, że nażarł się dobrze. Czyści skałę idealnie. A wygląda tak:

large_28.jpg.1bdfdecb48c461d64881631f1ebe2b18.jpg

Do tego, wczoraj, sąsiad (pozdrawiam Darku jeżeli czytasz) sprezentował mi 2 korale: Caulastrea furcata (7 główek jeżeli dobrze policzyłem) i odłamany kawałek Pavona (wielkości paznokcia) - oba korale przyszły na podstawkach + umieszczone na kleju jak plastelina, więc póki co tak zostaną.

Caulastrea po kilkunastu minutach wypuściła polipy w poszukiwaniu jedzenia, a po kilkunastu godzinach zaczęła się pompować. Pavona też wypuszcza polipy, więc na chwilę obecną wszystko wydaje się ok.

Zdjęcia:

large_29.jpg.35373ab32b360545a02ee0003e80fde9.jpg

large_90.jpg.83bf7b4715eac42000d08f77ff2b49fb.jpg

large_31.jpg.a7a8fcbf4e1fe6db471b2dbe1222f012.jpg

Jedynie co mnie martwi, to temperatura, która spadła do jakiś 23st. - chłodniejsze dni, wietrzenie + nieogrzewanie mieszkania (bo lubimy mieć zimno w domu) i woda się wychłodziła. Muszę kupić grzałkę, nie ma co kombinować. Chciałbym umieścić ją w kaskadzie, ale mam oryginalne koszyki. Czy ktoś z Was ma jakiś model grzałki, który zmieścił się w koszyku, ewentualnie na koszykach po szerokości (jeżeli to możliwe ze względu na wątpliwe zanurzenie). Zastanawiam się nad Aquael EasyHeater 25W (z regulatorem) albo Fluval Edge 25W (wyposażona tylko w termostat ustawiony na jakieś 26st.). Nie wiem, czy 25W wystarczy, ale liczę, że w obiegu jest jakieś 30l. Aquael powinien grzać do zadanej temperatury raczej, Fuval do 26st. o ile przy takiej mocy da radę ogrzać 30l.

Jakby ktoś miał jakieś sugestie to chętnie przyjmę.

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.