update: dzień 36
W akwarium minimalne zmiany. Doszła Cladiella od kolegi Rafa0302 za którą bardzo dziękuję. Dodatkowo również od Rafała nabyłem niebieską discosoma fluo. Grzybek o bardzo ładnych kolorach, w końcu przełamana obecna zieleń.
Jestem w trakcie ustalania nabycia szczepki pseudogorgoni, chociaż martwi mnie to, że nie jestem w stanie ustalić, czy koral ten jest w stanie wyżywić się tylko światłem, czy trzeba go dokarmiać, bo co opis, to inna informacja. Martwię się, czy jeżeli faktycznie wymaga karmienia, to czy nie padnie mi po kilku dniach, bo póki co niczego nie karmię.
Dodatkowo, zauważyłem, że na szkielet caulastrea ciągle przychodzą ślimaki, które są (3 sztuki) i coś tam skubią. Nie wiem, czy skubią delikatny glon zielony, czy samego korala. Ciężko mi ocenić, czy jest on tak idealnie wyczyszczony do białego z glonów, czy ślimaki dobierają się do tkanki.
Jakby ktoś miał jakieś przemyślenia, to chętnie posłucham.
Przestawiłem też pavone, bo podobno lubi silny strumień, więc myśląc, że tak będzie na górze skałki, tam właśnie powędrowała, ale chyba jednak silnej faluje woda na przodzie akwarium, bo widać to po xeni, którą trochę rzuca na boki, więc pewnie pavona wróci na piasek.
Nie chcąc nadszarpnąć domowego budżetu, zastanawiam się, czy lepiej kupić jakieś papu dla korali czy mikroelementy, za co będą mnie bardziej kochały, jakieś sugestie? Co do pokarmu, to myślałem nad Polyp Lab Reef-Roids , co do mikro nie mam pojęcia, ale powiedzmy, że nie chciałbym wydać więcej niż 50zł. Zapotrzebowanie na mikro pewnie jest niewielkie, więc tutaj stosowanie pewnie 1 kropli tygodniowo, więc pojemność preparatu mnie nie interesuje, bo pewnie i tak wystarczy na długi czas.
I całość: