55 minut temu, tedeus63 napisał:Rybkom daje 3 kostki dziennie mrozonki , 11 rybek w tym maly zóltek , hepatus. 4 antiaski ,fridmani , doktorek ,2 nemo , 1 chrystipera. Suchego nie sypie wcale bo nie jedzą . a mrozonki znikaja w kilkanaście sekund.
Ura własnie w wodzie RO mam 148 mq na litr prefiltry wymienia równiez raz w miesiącu razem z żywicą. krzemiany w akwa 78
to zn ze MG I CA tez jest za duzy?
Nie nie jest - nie masz się co martwić na zapas.
Pewnie masz jakiś lipny stary zanieczyszczony piachem wodociąg i dla tego tyle tych krzemianów, a okrzemki wysypuje w akwarium>?
tak jak pisze @nanokaczor krzemiany są absorbowane przez organizmy morskie.
45 minut temu, nanokaczor napisał:Krzemiany to jeden z głównych składników wody morskiej. Krzemiany są pochłaniane w ogromnych ilościach przez ekosystem rafy koralowej. Rafy koralowe powinny być nazwane rafami gąbkowymi albo ewentualnie rafami glonowymi. Glonów i gąbek jest na nich znacznie więcej niż korali. Z krzemu gąbki budują swoje organizmy. Z krzemionki okrzemki budują swoje pancerzyki. Okrzemki wchodzą w skład fitoplanktonu...
Ja dozuję do głównego obiegu krzemiany. Kiedyś sypałem krzemian sodu łyżkami. Nigdy nie zauważyłem żeby wzrosło stężenie krzemianów w wodzie. Zauważałem jedynie intensywny rozwój gąbek.
Po co dozować do zbiornika siarczany? Kompletnie tego nie rozumiem.
Na ulotce jest uśmiechnięta pani i fajnie. Ale nie ma źródła, z którego pochodzą wartości stężeń poszczególnych pierwiastków, które zdaniem autora są w wodzie morskiej. Moim zdaniem te wartości odbiegają od tego co mówi literatura.
siarczany z tego co mi wiadomo to są baterie beztlenowe autotroficzne które odżywiają się siarką na bazie chemoautotrofy - rozkładają siarkę , ale poza nimi to nie znam innych zapotrzebowań, pewnie mogą być głęboko w żywej skale. Jak ktoś jeszcze wie o jakimś zapotrzebowaniu na S to proszę pisać śmiało.
Edit: przypomniało mi się z bardzo dawnych czasów - pamiętacie filtry siarkowe Aquamedica ? te beztlenowe reaktory denitryfikacyjne? one chyba były oparte o te bakterie siarkowe widocznie jeszcze jedzą przy okazji No3