Skocz do zawartości
fOe

Problem z koralami sps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam odrazu zmierzam do sedna strasnie pojasniały mi sps koncowki robia sie blade korale wygladaja nie ladnie np zielona akcropora jak była zielona teraz jest blada i lekko pokazuje zielone polipy niektoe sps straca tkanke od gory

parametry

no3 2

po4 0.02

mg nie mierze

ca 370

kh 7,0

kh i ca lekko juz podnosze w systemie palety xl + wegiel co jakis czas podaje bakterie pro bio s badz zb ,ostatnio zmieniłem swietlowki i nie wiem czy to nie ich wina jest 50/50 niebieskie ,białe moze lampe dać do gory teraz jest jakies 13 cm nad tafla ,wode podmieniam co tydzien badz 2 około 50l

w akwarium około 30 szczepek sps kilka lps nawet euphylia jest strasznie jaskrawa jak nigdy

macie jakies pomysły ? karmie zadko po 4k cv/amino z kz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swiece niecałe 12h akwarium ponad rok wszystko było ok ale jakos zbiegło sie to z upałami + wymiana swietlowek + kh poszło z 7,5 do 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli 12h głównym światłem, to za długo. Ogranicz do 8h główne światło.  Zastanowił bym się także nad ilością bio paletek i węgla. Jeżeli nie masz żadnych plag, możesz spróbować podawać aminokwasy w 1/2 zalecanej dawki na początek.

Edytowane przez szutarek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze Tez zbielała jedna acropora po wymianie swietlówek.
Dodaj zdjecie jak mozesz calosci. Jaki litraż?
Byels u mnie moze ? bo kojażę nick, a jak nie to ja tez swiece po 12h 10-22 i mam same niebieskie swietlowki od ponad roku i wszystko pieknie rośnie.
30 szczepek sps to duzo, same podmianki czy dozujesz ballinga? Myślę ze czegos im brakuje, podbij Ca i troszke kh i daj jakies mikroelementy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paletek jest okolo 400 ml wegla 400ml podmiany tak jak pisałem robie co tydzien badz dwa ballling oczywiscie leci teraz troszke podnosze dawki czyyli co zmniejszac swiecenie ? dodam ze nie wszystkie reaguja tak samo nie ktore wygladaja normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli korale lecą od góry do tego po zmianie świetlówek, mają sprane kolory to ewidentnie mają za dóżo światła w stosunku do substancji odżywczych. 12h to według mnie za długo. Nie napisałeś jeszcze ile masz tych świetlówek i jaki zbiornik. Napisz jeszcze jakie masz te świetlówki. 

Edytowane przez szutarek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baniak 400l świece 8x54w ati pm swiatło 4x s coralstar 4x s aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem ze ca podbijam juz zasolenie 35 ppt nic nie leje tylko czasem amino i cv z kz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam tylko ze akroporyy dalej leca jak i inne korale wyyglada to tragicznie i pewnie wszystko pojdzie w kosz parametry z dzis

po4 0,00 mierzone 2 razy

no3 0,2 -0,5

kh 7,7

ca skonczyl sie test czekam na nowy choc jak zrobiłem staryym retegentem ktory sie skonczyyl to wyszło 330.. ale regent ma kilka lat

zasolenie 35 ppt

swiece 10h dziennie  zaraz dodam kilka fotek

ma ktos jakies pomysły?

9ed7537fa2a2cc32med.jpg

0f7d8d0c807c1011med.jpg

9d94b79020ea1002med.jpg

42bf2da78e699bf2med.jpg

4957c709ce35ea89med.jpg

Edytowane przez fOe (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.