dorian90 Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Mam problem z mętna wodą. Napuscilem 300 litrów RODI , podgrzelem do 25 stopni i wsypalem na raz odliczoną ilość soli. Niestety jest mętna 3 dzień. Podejrzewam że wytrącił się węglan wapnia. Zrobiłem dwie nowe solanki jedną wsypując sol od razu a druga częściami. Wynik był woda mętna i klarowna. Czy odpieniacz,węgiel lub coś innego wyklaruje wodę? Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Spuść to do kanalizy i zrob nową. Węglan wapnia mozna tylko odfiltrowac mechanicznie, owata i te sprawy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 21 Września 2017 To mnie Tomku nie pocieszyłeś. Jak trzeba to trzeba. Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Było już o podobnych przypadkach na forum. Generalnie 3 dni, to już zapomnij, że się wyklaruje. W sumie to mieszasz sól i do zbiornika, przy wielu solach nawet nie trzeba/nie wolno więcej niż godziny solanki trzymać. Jaka to sól? Jak pokazuje praktyka, niektóre trzeba "począchać", żeby dobrze rozmieszać w wiaderku :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Sól Blue Tresure SPS, w beczkach woda się wyklarowala w obydwu przypadkach. Zapomniałem dodać że te 300l było mieszanka soli BT , Aquarium Systems Reef Crystals i IO. Czytałem że mieszanki soli mogły wejść w reakcję. Komuś coś takiego się zdarzyło ? Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thiper Zgłoś Napisano 21 Września 2017 (edytowane) To jak najlepiej solić nowe akwarium? Zalać całość wodą RO/DI (w moim przypadku to 540l (360 + 180 sump), czyli praktycznie 1,5 dnia nalewania), dogrzać do 25 stopni i zamiast na raz, to powoli dodawać sól przy włączonej cyrkulacji i pompie obiegowej? Edytowane 21 Września 2017 przez Thiper (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Września 2017 25 minut temu, Thiper napisał: zamiast na raz, to powoli dodawać sól przy włączonej cyrkulacji i pompie obiegowej? dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Tak, syp stopniowo. Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Dnia 21.09.2017 o 09:03, dorian90 napisał: Sól Blue Tresure SPS, w beczkach woda się wyklarowala w obydwu przypadkach. Zapomniałem dodać że te 300l było mieszanka soli BT , Aquarium Systems Reef Crystals i IO. Czytałem że mieszanki soli mogły wejść w reakcję. Komuś coś takiego się zdarzyło ? Kiedyś było już powiedziane/napisane na forum, że różnych soli się nie miesza. Ja nigdy nie próbowałem mieszać i nie wiem do końca ile w tym prawdy. Lepiej trzymać się tego, co już kiedyś było powiedziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach