Skocz do zawartości

Historia edycji

Dawidowski_ok

Dawidowski_ok

Witam

Użytkuję pompę Jebao DC 6000 (4 miesiące po gwarancji :(), przed kilkoma dniami nagle opadł mi poziom wody w kominie, bardzo się zdziwiłem, ale nie zareagowałem myśląc, że to chwilowy zanik prądu. Od tego czasu jednak poziom wody w komie został taki sam. Wyłączyłem i włączyłem pompę myśląc, że może jakiś błąd kontrolera, co się okazało pompa nie ruszyła. Wyczyściłem wirnik i sprawdziłem kontroler (na falowniku) - kontroler sprawny, pompa nie startuje. Długo się bawiłem z pompą i nic aż spróbowałem ją "rozpędzić" ręcznie (chwilę wcześniej włączyłem zasilanie) - o dziwo pompa zastartowała. Poziom wody w kominie jest nadal niski mimo ustawienia pompy na 100%. Za każdym razem gdy wyłączę pompę wirnik się zatrzymuje i muszę uruchomić ją na "pych".

Czy to usterka, którą łatwo wyeliminować czy może awaria i powinienem zaopatrzyć się w nową pompę ?

Boje się, że jak braknie prądu to akwarium będzie bez grzałki no i filtracji. Bardzo proszę o pomoc.

Dawidowski_ok

Dawidowski_ok

Witam

Użytkuję pompę Jebao DC 6000 (4 miesiące po gwarancji :(), przed kilkoma dniami nagle opadł mi poziom wody w kominie, bardzo się zdziwiłem, ale nie zareagowałem myśląc ze to chwilowy zanik prądu. Od tego czasu jednak poziom wody w komie został taki sam. Wyłączyłem i włączyłem pompę myśląc ze może jakiś błąd kontrolera, co się okazało pompa nie ruszyła. Wyczyściłem wirnik i sprawdziłem kontroler (na falowniku) - kontroler sprawny, pompa nie startuje. Długo się bawiłem z pompą i nic aż spróbowałem ją "rozpędzić" ręcznie (chwilę wcześniej włączyłem zasilanie) - o dziwo pompa zastartowała. Poziom wody w kominie jest nadal niski mimo ustawienia pompy na 100%. Za każdym razem gdy wyłączę pompę wirnik się zatrzymuje i muszę uruchomić ją na "pych".

Czy to usterka którą łatwo wyeliminować czy może awaria i powinienem zaopatrzyć się w nową pompę ?

Boje się że jak branie prądu to akwarium będzie bez grzałki no i filtracji. Bardzo proszę o pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.