Gość Zgłoś Napisano 22 Września 2017 8 minut temu, metmez napisał: Natomiast dalej uważam, że pomysł naprawdę dobry. bo to zmodyfikowany zacisk od rurki z napowietrzacza (znanej firmy) kawałek węża/rurka silikonowa w środku trójnika po prostu eliminuje kilka uszczelek które muszą być w zaworze - tak jest prościej, takich węży używa wielu z nas więc żywotność "patentu" jest znana - skuteczność ? nietestowana - ale skoro sprawdza się przy powietrzu to tutaj też będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Na razie patent z gąbką w dalszym ciągu jest zainstalowany. Myślę też nad obniżeniem nieco rury rewizji, tylko obawiam się, że dojdzie do niekontrolowanego wycieku... Na ten moment rewizja ścięta jest na prosto, ale może ściąć ją pod kątem wtedy nie trzeba będzie regulować rury w pionie? Edytowane 25 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Jak masz rurę ściętą pod kątem, to i przelew przez rewizję jest regulowany. Nie robi się syfon, i nie zaciąga powietrza bo woda ścieka po ściankach rury. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) OK, dzięki. I przypuszczam, że wtedy ścięta rewizja samoczynnie ustala poziom wody w kominie w miejscu, w którym zaczyna się ścięcie? Wówczas regulacja zaworem, nawet kulowym, nie będzie taką katorgą Edytowane 25 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2017 a nie lepiej coś takiego ? https://www.youtube.com/results?search_query=Bean+Animal+Overflow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 25 Września 2017 ale to chyba zapobiega głównie chlupaniu i innym głośnością, a ja tego problemu nie mam. Mi chodzi o regulację poziomu wody w kominie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2017 poziom - zależy jak ustawisz kolanko a dokładniej to kolanko z prawej , zawór (zwykły) tylko masz na lewym (główny spływ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Wydaje mi się, że łatwiej będzie mi ściąć kawałek góry spływu niż robić takie rzeczy. Ale może mi się tylko wydaję bo nie do końca mam wyobrażenie jakby to miało być zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Aktualizacja ściąłem nieco rurę spływu (na prosto), wyrzuciłem gąbkę i pobawiłem się grzebieniem. Wszystko śmiga elegancko, nie siorbie, poziom w kominie jest taki jak chciałem. Teraz delikatnie przelewa się przez rewizję. Na ten moment stwierdzam, że zaworu bramowego nie potrzebuję. Edytowane 30 Września 2017 przez metmez (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach