Skocz do zawartości
zibi2000

suplementacja jodu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można suplementować jod w postaci płynu Lugola, jeśli tak to w jakim stężeniu i w jakiej ilości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozna to nie wiem, ale wiem, ze pare osob tak robi, m in ja:D, w ilosci 1-2 krople na 70 litrow wody tygodniowo, wedlug testow poziomy w normie

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dozuje ale tylko 1 krople na 100 litrów i dopiero wtedy poziom mam w normie :) Płyn zrobiłem tak 970ml wody z RO + 20g jodku potasu (KI) + 10g jodu (I2). ale to chyba wszystko zależy od zapotrzebowania. Ale widzę dobrodziejstwa płynące z suplementacji :D Kraby , krewetki mają wylinkę na przemian raz jedno raz inne :) po kilku - kilkunastu godzinach od podania (raz na tydzień) Xenia pompuje również jak 'wsciekła' - normalnie bajka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, ale pozostaje jeszcze dla mnie problem odczynników. Gdzie można je kupić?Ostatnio płyn Lugola można kupić w aptece jedynie na bazie gliceryny nie w roztworze wodnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek skoro masz tyle tego jodu to może poprostu sprzedaj odrobinkę. Po co do nano-rafy robić litr płynu Lugola.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Płyn Lugola nie kupuje sie w aptece tylko zamawia. Wtedy mamy pewność że nie stał tam 3 lata oraz wyraźnie zaznaczamy że ma byż bez gliceryny. Za ok 200 ml zapłaciłem 12 zł. Starczy chyba na rok.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz powiedzieć właśnie płyn Lugola na wodzie - bez gliceryny. To ścisła receptura. Tak wogóle to w recepturze Lugola jest właśnie woda, gliceryna to późniejszy wynalazek w tym roztworze. Jak kupujesz olej napędowy (ON) to nie mówisz ile ma mieć oktanów.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.