Cześć,
śledzę ten wątek jakiś czas, może trochę dopomogę. Co prawda nie mam SPS-ów, ale też baniak o pojemności brutto 240l. Co ważniejsze bez sumpa.
Po 6 miesiącach nie widzę, żadnych ograniczeń co do braku sumpa. Parametry stabilne. Jedyne co to okrzemki (TDS 15), zbieram się do wymiany wkładów. Korale rosną jak szalone, ale to proste w utrzymaniu zwierzaki. Tylko miękkie. Powoli rozglądam się za LPSami.
Świecę 2x54w (biała i niebieska) oraz jedną tubą ledową (niebieską).
Też się zastanawiałem nad odpieniaczem. Nawet kupiłem tunze 9004, ale go nie użyłem i zainwestowałem w model 9012. Uznałem, że brak sumpa trzeba czymś nadrobić. Dodatkowo zamontowałem wewnętrzny filtr tunze z siporaxem i watą wymienianą 2 razy w tygodniu. NO3 tylko raz przekroczyło 5, gdy ustalałem porcję mrożonek, PO4 zero.
Ryb mam siedem w tym pokolca.
Z suplementacji to raz na dwa tygodnie jod. Raz w tygodniu podmiana 10% na soli Red Sea Salt. Z jedzenia to gównie mrożonki i jakiś Aquaforest (nie pamiętam nazwy) oraz coś dla korali raz w tygodniu.
Żadnego ballinga czy zeolitu nie stosuje. Baniczek ładnie się kręci.
Tak to wygląda w akwarium bez sumpowym. Na SPS-y trzeba się bardziej przygotować. Wszystkie niedociągnięcia będzie widać. Życzę powodzenia.
Jakieś pytania, to pisz