michu94 Zgłoś Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Witam. Z góry uprzedzając projekt jest mocno budżetowy stąd też nazwa tematu. * Akwarium 54L. * Lampa używana , jedynie zakupiłem świetlówki kolejno 15kkn, oraz 20kkn . *Brak odpieniacza *Filtr kaskadowy ' made in china' jedynie lekko zmodyfikowany i zapchany cały weglem. (Narazie) *Falownik również z 'super okazji' na allegro *Martwa skala - 5kg. *Martwy piach - 5L *Grzałka 50w. *Sól ... Najtańsza. * Woda Ro (ten filterek najwięcej kosztował nawet budżetowy to wydatek ok 200zl) *Całość kosztowała mnie (nie licząc rzeczy które już miałem z starego Akwa ) ok. 500-600zl. *Nie leje żadnych bakterii czekam co 'los' mi przyniesie. *Zasolenie 1.024 *Czemu tak 'na odwal sie' ? Planuję przeprowadzkę za 8-12msc. Wtedy też zakupie większe Akwa, lepszy sprzęt ,a aktualne traktuje jako 'nauke/zabawe'. * Akwarium zalane 7 dzien. Jakie kolwiek testy zacznę za 20-25dni, co by narazie się 'kisilo' samo sobie Edytowane 20 Października 2017 przez michu94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Października 2017 Sucha skała, suchy piasek, świeża solanka to jak te akwarium ma ruszyć z dojrzewaniem? Dołóż garść żywego piasku z działającego akwarium, lub trochę żywej skały, lub lej bakterie bo tak jak jest teraz to ja nie wiem kiedy to akwarium zaskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 20 Października 2017 Panie Macieju , jak Pan mówi ! Bakterie na start i drugie na rzekome 'ozywienie' piasku zamowione !. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Października 2017 I tak trzymać . Bo inaczej to ja ciemno to widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kenizeg Zgłoś Napisano 21 Października 2017 weź wodę z podmiany od kogoś z WRO na pewno pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kocurzg Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Dzis robie podmianke, jak chcesz to wez wiadra i wpadaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Po co kolega michu94 ma brać wodę z podmianki od innych kolegów, jak już zalał akwarium. Wystarczy trochę piachu z działającego akwarium, trochę żywej skały, bakterie lub to wszystko naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 21 Października 2017 @maciej. Już byłem u kolegi (post wyżej) i zabrałem mu parę litrów wody swoją drogą za***iste Akwa ma i wiem że ja na 50l nie spocznę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 21 Października 2017 Cieszę się że brać z Wrocławia jest pozytywnie nastawiona na młodzież " stażem ,, brawo" kocurzg. A szanowny pan skąd. A z Wroclawia. O ja też ze Lwowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 #10 dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 I jak dojrzewanie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Na początku znikome. Po radzie pewnego kolegi dolalem bakterii i się zaczęło. Piasek,skały wszystko jak widać na zdjęciach pokryte 'brazowym glonem/nalotem' Do pierwszego poważnego życia jeszcze z 3tyg. Chociaż kusi mnie żeby głupiego ślimaka czy jakieś wężowidła wrzucić co bym miał na co patrzeć jak wstanę Edytowane 28 Października 2017 przez michu94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Godzinę temu, michu94 napisał: Na początku znikome. Po radzie pewnego kolegi dolalem bakterii i się zaczęło. Piasek,skały wszystko jak widać na zdjęciach pokryte 'brazowym glonem/nalotem' Do pierwszego poważnego życia jeszcze z 3tyg. Chociaż kusi mnie żeby głupiego ślimaka czy jakieś wężowidła wrzucić co bym miał na co patrzeć jak wstanę Ja też dodawałem bakterie na początku. Teraz nie dodaję nic. Ślimaczka jakiegoś możesz już dołożyć, raczej nic mu nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodzius91 Zgłoś Napisano 31 Października 2017 ekipe czyszczącą możesz spokojnie wrzucić, akwarium ma potencjał czekam na pierwsze koralce pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Wrzucilem parę wężowidel , slimaczkow (super czyszczą mi szybkę bo sam nie wyrabiam ) , i koralowców - małe Szczepki. Ale rosną w oczach. Nic nie padło. Życie się kręci. Coś poważniejszego typu krewecie za tydzień / dwa. Muszę się z dostawcą skontaktować bo sklepy cenowe to porażka Ogólnie za 6msc likwiduje to akwarium. Najeździlem się po ludziach gdy kupowałem koralowce i wiem , że to nie dla mnie takie 'nano'. Będę się powoli rozglądał za 200literkami a to pójdzie na sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Koralowce w 2-3 dni to na pewno nie urosły, tylko napompowały się . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Tak jak mówisz. Ale robi to wrażenie Takie 'zrob to sam z kropelka' nóżki do lampy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach