Skocz do zawartości
Ceragl

Dziura w euphyli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Proszę o pomoc, może ktoś miał już coś takiego. Jakieś 2tyg temu euphylia przestała mi mocno polipowac, wypuszczala tylko lekko polipy. A ostatnio zauważyłem dziurę w koralowcu która przechodzi prawie na wylot :(

Jakieś porady?  Da się go jeszcze uratować? 

sketch-1508926188184.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boje się że to jakiś robal :/  ja tak miałem dokładnie taki sam otwór w szkielecie Caluastrea Fluo , też przestawała polipować, powoli padały główki, te padnięte odcinałem a tu patrzę otwór ! dipowałem korala kilka razy ale nic to nie dało - pewnie słabo dip wpada do środka przet tą dziurę, i robak ma to w nosie, teraz tak myślę po czasie że można spróbować przepłukać szkielet przez tą dziurę strzykawką z igłą - oczywiście dipem na robale, tylko pamiętaj by przed włożeniem do akwa, przepłukać dziurę normalną wodą z akwa by nie dodać dipa do wody w akwarium.

U mnie niestety spisałem korala na straty bo bałem się że się przeniesie na inne a mam sporo Euphyllia

Można spróbować podzielić główki i przykleić do podstawek jako nowe szczepki, wydipować przed przyklejeniem - ale wg mnie ten robal drąży szkielet który nie jest jadalny i zjada tkankę zaraz pod główką siedząc w szkielecie - od środka zjada, przeważnie otwór jest przy nasadzie tutaj masz widoczny po odłamaniu główki - korytaż tego kornika :/ 

Jak podzielisz to zawsze jakaś główka się uratuje - a ta co będzie marnieć to będzie ta gdzie akurat siedzi kornik LPSowy - i tą bym spisał na staty wtedy ale jak będzie marnieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.