Skocz do zawartości
SOQL

Briareum porasta Seriatopore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem. Zauwazylem, ze ostatnio jakos spowolnil mi wzrost krzak Seriatopory, a rosł naprawdę ładnie i szybko. W ciagu paru dni zaczał bieleć i to z duzą predkoscia. Widzę postepy z dnia na dzien. Myslalem, że to wina światła, które słabiej dociera do " pnia", ale jak się dzis okazało, to Briareum , które do tej pory spokojnie sobie roslo w poblizu zaczeło ten "pień" po prostu porastac i piąć się w górę.... Koral ginie mi w oczach a nie wiem jak sie pozbyc pasozyta. Delikatnie zeskrobywalem go drewnianą pałeczka, ale bardzo słabo odchodzi i duzo tkanki zostaje. Myslałem, zeby uciac drzewko powyżej wzrostu braireum, ale tak jest poplątane, ze kazda próba konczyla sie zbyt duzymi zniszczeniami. Ktoś z Was mial juz taki problem? Macie jakies pomysly? Chwilowo zagrzebalem korala w piachu do wysokosci braireum i myślę co dalej bo zaraz mi caly koral padnie...

Edytowane przez SOQL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąć i zrobić nowe szczepki, a briareum jak chcesz mieć to musi być na osobnej skałce z dala od innych korali, żeby w razie potrzeby mieć możliwość szybkiej interwencji, żeby się nie przeniosło na inne korale bo je zadusi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Maciej ciąć na szczepki, miałem podobną sytuacje z montiporą, jak już wlazło to nie usuniesz, briareum  jest bardzo ekspansywne i powinno być daleko od innych korali.

c9066a9bda00964aeee6ca209106e0f3u1282a1125.png?upd=20160508113251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu korale trzeba pilnować i 'izolować' od reszty - w przeciwnym wypadku będzie zarastał wszystko jak plaga. Ale taką wpadkę zaliczył chyba każdy z nas - trzeba się uczyć na błędach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.