Andretti Zgłoś Napisano 26 Października 2017 cześć , zastanawiam się nad sposobem odżywiania korali LPS takich jak : acanthastrea, blastomussa, favia, ... chalice coral Pytanie : karmiąc z pipety np. jedną mordkę korala - czy z pokarmu skorzysta tylko dana mordka ? tzn. czy pomiędzy sąsiednimi mordkami (częściami korala) jest jakiś przepływ / podział wartości odżywczych ? mordki są połączone tkanką - pytanie czy przez nią dzielą się "jedzeniem" ? Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Panie Andretti odsyłam do artykułu Pana Bartka Stańczyka, znanego na ty portalu jako Tester. https://reefhub.pl/jak-odzywiaja-sie-korale-czesc-pierwsza/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 26 Października 2017 bez artykułu, ze by mieć piękne przyrosty karm dobrym pokarmem polecam Hufa, najpierw kilka kropel z soku do wody i po paru minutach korale wypuszcza Parzydełka i wtedy po jednym kawałku na polip, parzydełek złapią szybko. druga metoda hoduj artemie bedzie natruralniej ps. tylko nie karm dym dziadostwem mrożonym za 5 pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Tym dziadostwem za 5zł każdy karmi w tym ja no i? Dlaczego nazywasz to dziadostwem? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 26 Października 2017 16 minut temu, fresz33 napisał: Tym dziadostwem za 5zł każdy karmi w tym ja no i? Dlaczego nazywasz to dziadostwem? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka bo to dziadostwo, kup raz dobra mrozonke a zrozumiesz, korale dostaja szału jak tylko krople poczuja, artemia jest duża i w całości a nie mielonka. W przypadku hufy nawet nie płukalem specjalnie przed podaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 27 Października 2017 To ja też karmię dziadostwem tyle że nie za 5 a za 7 zł . Lukas jak masz pisać takie bzdury to lepiej wogule się nie wypowiadaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 13 godzin temu, lukas.piotr napisał: bo to dziadostwo, kup raz dobra mrozonke a zrozumiesz, korale dostaja szału jak tylko krople poczuja, artemia jest duża i w całości a nie mielonka. W przypadku hufy nawet nie płukalem specjalnie przed podaniem. To te moje dziadostwo jest nie zmielone, artemia w całości i nigdy nie płuczę mrożonki tylko łubudu prosto do wody, a dla korali w miseczkę z małą ilością wody z akwarium i pipetą do mordek. Też korale dostają szału... Coś musiałeś przebajerzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 27 Października 2017 dopiero zakłądam nowy zbiornik, jak kupie jedzonko zrobie porównanie specjalnie dla Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Kupuję w Gliwicach mrożonki Ichthyo Trophic i są tak czyste, że można by je samemu jeść 5zł. za tabliczkę 100g., artemia jest w całości, kryl też, zero problemów. Dziadostwo zmielone to ma Katrinex, Karmex i inne tego typu firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 16 minut temu, MichalM napisał: Ichthyo Trophic i są tak czyste, że można by je samemu jeść Ichthyo Trophic są czyste ? Smacznego kiedyś kupiłem dla porównania Ocean Nutrition - powinny być wręcz "sterylne" za tą cenę i co ? mrożony Aquael - ma podobną jakość a cena normalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 27 Października 2017 12 minut temu, silvia napisał: Ichthyo Trophic są czyste ? Smacznego kiedyś kupiłem dla porównania Ocean Nutrition - powinny być wręcz "sterylne" za tą cenę i co ? mrożony Aquael - ma podobną jakość a cena normalna A nie są? Na zdjęciach plankton czerwony i mięso ryby morskiej, mniam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Odjechaliście od tematu ;-) Wracając do pytania autora, moim zdaniem trzeba karmić każdą "mordkę" niezależnie, sprostujcie mnie jeśli się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Października 2017 37 minut temu, silvia napisał: Ichthyo Trophic są czyste ? Smacznego kiedyś kupiłem dla porównania Ocean Nutrition - powinny być wręcz "sterylne" za tą cenę i co ? mrożony Aquael - ma podobną jakość a cena normalna Gdzie kupujesz tego Aquaela? I za ile ? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Października 2017 29 minut temu, Moljzesz napisał: Gdzie kupujesz tego Aquaela? I za ile ? w AquaelZOO - zoologiczny w M1 Czeladź .. nie pamiętam które ile bo brałem po kilka sztuk i różne ... jakieś 2-4 zł sztuka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Października 2017 4 godziny temu, silvia napisał: w AquaelZOO - zoologiczny w M1 Czeladź .. nie pamiętam które ile bo brałem po kilka sztuk i różne ... jakieś 2-4 zł sztuka Aha dzieki, ja kupuje za 1,50 zł ale czystością to one nie grzeszą Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Gdzie kupujesz tego Aquaela? I za ile ? Ale dla Aquaela robi IT Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 29 Października 2017 A czym karmicie:- jaką pipetą?- czy poza mrożonkami coś dodajecie, np. reefroids, plankton snow, sami robicie mieszanki z ryb z marketu?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 29 Października 2017 14 minut temu, afgi napisał: A czym karmicie: - jaką pipetą? - czy poza mrożonkami coś dodajecie, np. reefroids, plankton snow, sami robicie mieszanki z ryb z marketu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja mam pipetę 60cm. (taką jak tutaj http://ocelot-zoo.pl/produkt/pipeta-do-karmienia-koralowcow-61cm/ ) i jeśli coś wymaga karmienia do pyszczka, to bardzo dobrze się sprawdza. Poza tym leję AF Amino Mix wg zaleceń producenta. Miałem też AF Pure Food, ale mi się skończył - trzeba kupić nowy A z mrożonek daję dla korali plankton zielony, plankton czerwony, wrotkę, czasem mielone mięso krewetki koktajlowej. Ukwiał dostaje zazwyczaj krewetkę koktajlową (w kawałkach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Wyłączacie cyrkulatory na czas karmienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 Wyłączacie cyrkulatory na czas karmienia? TakWysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 Ja nie. I nie karmię też jakoś specjalnie np acany a ona dostaje coraz więcej nowych główek i to samo z caulastrea, rośnie w oczach. Karmię tylko fitoplanktonem w żelu i reef boosterem... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 3 godziny temu, fresz33 napisał: Ja nie. I nie karmię też jakoś specjalnie np acany a ona dostaje coraz więcej nowych główek i to samo z caulastrea, rośnie w oczach. Karmię tylko fitoplanktonem w żelu i reef boosterem... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Jak często? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach