Skocz do zawartości

Historia edycji

dla syna

dla syna

59 minut temu, Moljzesz napisał:

Aha to sorry, a dlaczego Ci wtedy poleciał ten Hyacithus?

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Kiedy włożyłem pierwsze acry (miedzy innymi najłatwiejsza tumida), wszystko szło jak po maśle. Klej oblały całkowicie w 2-3 tygodnie i pojawiały się przyrosty. Bazowałem tylko na podmiankach gdyż ubytki macro były na tyle małe, że podmiana 10% na tydzień wystarczała. Wszystko fajnie szło i w 3 miesiąc później postanowiłem podjąć wyzwanie. Trafił hiacyntus a po wklejeniu go (oczywiście z aklimatyzacją kropelkową) wypuścił polipy dosłownie w kilkanaście minut. Pomyślałem że jest dobrze to idę spać bo już prawie północ była. Rano o 7:00 patrzę a tu może 2mm tkanki na samej górze zostało ze szczepki ok 6cm. Musiałem go usunąć, a po kilku dniach wspomniana tumida przestała polipować i pojawiły się białe punkty na innych acrach na tkance. Pierwsza myśl że potas, ale ile go dodać bez icp gdyż nie mogłem nawet dorwać nigdzie testu na niego. Profilaktycznie zakrapiałem af po 30 kropli na dobę (wg producenta podbijałem ok 2,5 jednostki na dobę w 100l). Po tygodniu miałem wyniki z icp w którym potas wyszedł na poziomie 327 oraz udało się zakupić test na potas, a dzięki wynikowi z icp miałem skalibrowany wynik nowo nabytego testu. Od tego momentu wg testu podbiłem go do 380-390 w 3 tygodnie a do teraz wkrapiam 1 krople dziennie. W poniedziałek wysłałem wodę na icp i się okaże czy jest dobrze. Acry wracały do życia kolejne 3 miesiące od wyrównania potasu ale obeszło się bez strat poza hiacyntusem. Teraz nawet jak będzie dobrze szło to raz na pół roku będę robić icp. Do tej pory nie wiem skąd miałem taki ubytek potasu pomimo podmian, małej ilości korali, a świeża solanka miała go na poziomie 380. Na szczęście w między czasie doszedł balling co też trochę uzupelnia niedobory micro. Kolejna próba z hiacyntusem będzie za jakiś miesiąc jeśli wszystko będzie dobrze szło. 

dla syna

dla syna

43 minuty temu, Moljzesz napisał:

Aha to sorry, a dlaczego Ci wtedy poleciał ten Hyacithus?

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Kiedy włożyłem pierwsze acry (miedzy innymi najłatwiejsza tumida), wszystko szło jak po maśle. Klej oblały całkowicie w 2-3 tygodnie i pojawiały się przyrosty. Bazowałem tylko na podmiankach gdyż ubytki macro były na tyle małe, że podmiana 10% na tydzień wystarczała. Wszystko fajnie szło i w 3 miesiąc później postanowiłem podjąć wyzwanie. Trafił hiacyntus a po wklejeniu go (oczywiście z aklimatyzacją kropelkową) wypuścił polipy dosłownie w kilkanaście minut. Pomyślałem że jest dobrze to idę spać bo już prawie północ była. Rano o 7:00 patrzę a tu może 2mm tkanki na samej górze zostało ze szczepki ok 6cm. Musiałem go usunąć, a po kilku dniach wspomniana tumida przestała polipować i pojawiły się białe punkty na innych acrach na tkance. Pierwsza myśl że potas, ale ile go dodać bez icp gdyż nie mogłem nawet dorwać nigdzie testu na niego. Profilaktycznie zakrapiałem af po 30 kropli na dobę (wg producenta podbijałem ok 2,5 jednostki na dobę w 100l). Po tygodniu miałem wyniki z icp w którym potas wyszedł na poziomie 327 oraz udało się zakupić test na potas, a dzięki wynikowi z icp miałem skalibrowany wynik nowo nabytego testu. Od tego momentu wg testu podbiłem go do 380-390 w 3 tygodnie a do teraz wkrapiam 1 krople dziennie. W poniedziałek wysłałem wodę na icp i się okaże czy jest dobrze. Acry wracały do życia kolejne 3 miesiące od wyrównania potasu ale obeszło się bez strat poza hiacyntusem. Teraz nawet jak będzie dobrze szło to raz na pół roku będę robić icp. Do tej pory nie wiem skąd miałem taki ubytek potasu pomimo podmian, małej ilości korali, a świeża solanka miała go na poziomie 380. Na szczęście w między czasie doszedł balling co też trochę uzupelnia niedobory micro. Kolejna próba z hiacyntusem będzie za jakiś miesiąc jeśli wszysrko będzie dobrze szło. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.