Skocz do zawartości
Magdziunia

Coś jak pchła

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek się przywitam, a więc Ahoj ;) 

Jestem dość świeżo posolona akwarium morskie 200l (100x40x50) mam od lipca tego roku

Parka Frenatusów w Quadri , 2 Parasemki, Parka Kauderni; Babka kopiąca; kilka ślimaków - mnożą się co chwila, 2 Lysmata amboinensis i 3 kraby pustelniki. Poza tym Xenia i kilka grzybków.

Parametry mieszą się w normie poza NO3, które utrzymuje się coś koło 40 (wiem że to dużo, ale jak zeszłam ze 100 do 10 w półtora miesiąca to ryby zrobiły się niemrawe, a xenia nawet nie chciała się otwierać) mimo takiego no3 wszystko ładnie wygląda błazny i żaglówki się trą nikt w widoczny sposób nie narzeka.

Pytanie w tym dziale takie: Co to mogą być za pchełki? Skąd się mogły wziąć? I czy się tego pozbywać? Jak? Tydzień temu w sobotę akwarium było czyszczone i podmianka robiona nie było nic widoczne, a dzisiaj jak zajrzałam od góry pokrywają wszystkie kabelki części od odpieniacza i szyby, wszystko przy tafli wody.

Są wielkości około 3mm wygląda jak pchły u psa, gdzieniegdzie można zauważyć białe jakby wylinki

20171103_110012.jpg

20171103_110059.jpg

Edytowane przez Magdziunia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedź

Bardzo podobne do formy γ, nie mają tych jakby czułek-szczypiec, na stronie piszę że rozmnażają się w gąbkach, mam jedną nie wielką, ale by z tego wynikało, że żyją w wodzie... Te u mnie utrzymują się tylko na powierzchni, jak zaczęłam to wyławiać to jeżeli odejdzie od ścianki od razu "skacze do ścianki" utrzymując się na powierzchni, ma bardzo twardy pancerzyk i ciężko spuścić je w toalecie.

Edytowane przez Magdziunia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.