Skocz do zawartości
SanMiguel

Podgrzewać powietrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem zbyt niskiego pH. Jak sie okazało przyczyną tego stanu rzeczy było bagatelizowane przeze mnie CO2 w pomieszczeniu w którym stoi akwarium. Zrobiłem wczoraj mały test, kubeł z wodą z akwa wystawilem na balkon i dałem napowietrzanie. Po 30 min pH skoczyło w górę prawie o 1 (słownie jeden)!!!

Czyli rozwiązanie jest proste, trzeba faszerować odpieniacz powietrzem z zewnątrz. Obawiam się tylko temperatury tego powietrza coby mi wody zbytnio nie schłodziło (oczywiście chodzi mi o jakieś siarczyste mrozy).

I tu mam pytanie do osób stosujących takie rozwiązanie, czy podgrzewacie w jakiś sposób powietrze zanim trafi do odpieńka? Myślałem o obwinięciu wężykiem rury doprowadzającej wodę do grzejnika ale ogrzewaniem steruje termostat i grzejniki często bywają zimne.

________________________________ korale koloru koralowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie ma problemu ze schładzaniem a wielce pomocne w stabilizacji pH. Jeżeli chcesz podgrzać powietrze to możesz dać trochę więcej wężyka, ale nie przesadzaj, bo będziesz miał zbyt małe ssanie; zastosuj jak największą średnicę.

Pozdrawiam

Akwa 500 l z LR Sump 250 l z refugium. Obieg Red Dragon 6500 l. Cyrkulacja Tunze 6100 x 2 szt. z Multicontrolerem. Odpieniacz BK 200 De Luxe. Oświetlenie - 8x T5. Suplementacja - Ca i Kh proszki FM, Mg GroTecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja podaje powietrze od dluzszego czasu do odpieniacza z dworu.ph od 8,3-8,6.

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi:) Podłączyłem już wężyk bez zbędnego kombinowania. Mam nadzieję, że tyle co powietrze wychłodzi to grzałka nadrobi i katastrofy nie będzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powietrze ma tak male cieplo wlasciwe (w porownaniu do wody) ze nie zauwazysz wplywu temp. pow. na temp. wody.

Sam fakt napowietrzania wody (parowanie) ma wieksze znaczenie niz temp. uzytego powietrza.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"przyczyną tego stanu rzeczy było bagatelizowane przeze mnie CO2 w pomieszczeniu w którym stoi akwarium." - u nas mowia na to "Party-Efekt", od czasu kiedy ktos dawno temu urzadzil spora impreze w pomieszczeniu gdzie bylo akwarium: z paleniem papierosow, swieczek i kadzidelek, tańcami, 30 osob w zamknietym pomieszczeniu itd... padlo wszystko, pH bylo takie ze bal sie ze mu silikon wyzre i akwarium sie rozkraczy :p

Tak wiec problem jest istotny, ja nie podaje powietrza z zewnatrz ale codziennie rano przed wyjsciem do pracy wietrze przez 10 min. pomieszczenie gdzie stoi zbiornik, przed pojsciem zwykle spac tez wietrze to pomieszczenie a generalnie jesli tylko temperatura na zewnatrz na to pozwala to okno jest otwarte, parktycznie od marca do pazdziernika (u mnie jest srednio 5 stopni cieplej niz w Polsce :D )

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powietrze z zewnątrz jest doprowadzone już od jakiegoś czasu. Poprawa jest ale nie jakaś drastyczna. O wiele lepsze efekty daje otwarcie okna na pół godziny.

@AquaManiac

Z tą imprezką to całkiem groźnie brzmi. Całe szczęście u mnie poleciał tylko glon wapienny:) "Party-Efekt" hehe.. Ja bym to u mnie nazwał "syndromem plastikowych okien":wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SanMiguel :

Powietrze z zewnątrz jest doprowadzone już od jakiegoś czasu. Poprawa jest ale nie jakaś drastyczna. O wiele lepsze efekty daje otwarcie okna na pół godziny.

Jakos to sie kupy nie trzyma.

Skad jest zasysane powietrze? Z zewnatrz czy ze srodka pomieszczenia?

Jezeli z zewnatrz, to otworzenie okna nie zmienia sytuacji.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.