44 minuty temu, silvia napisał:czy ten dołek jest wybetonowany ? bez piachu i roślin które "odwalają" lwią cześć filtracji ? a 1 litr siporax'u jest tylko dodatkiem do natury ?
rozumiem ze w baniaku nie masz piachu, skały.... A dołek jeśli chodzi o oczko wodne to zazwyczaj taka plastikowa forma. Bo 1000l nijak stawem nazwać nie potrafię. W oczku wodnym, akwarium - nadal biologia ta sama. Nie wiele się zmienia. I czy 1000l akwarium czy 1000l oczko wodne - dla mnie procesy tam zachodzące są takie same jeśli chodzi o nitryfikacje i denitryfikacje. Cykl azotowy dla obydwu jest taki sam.
Cytujzbiornik z panelem - wiec mało miejsca na media, trzeba kombinować jak go wykorzystać, więc żeby zwiększyć powierzchnie dla bakterii - powtykałem mniejsze krążki w większe
Czemu nie zasypales po prostu siporax mini ? Albo po prostu matrixem. Bez bawienia się w takie kombinacje ? Ponadto jaka masz pewność, że takie rozwiazanie jest lepsze ? Dlaczego producent sprzedaje tunele a nie walce siporaxu ? Dla mnie Twoja kombinacja to przerost formy nad trescia.
Masz 60l z tego co widze - garsc matrixa wedlug producenta by Ci wystarczyla Ile masz tych rurek 25mm tam w tym panelu - 9 ? Wiecej ? mniej ? Pytam serio Albo inczej ile ml ma wymiar komory na substrat.