hex222 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 Cześć, Jak wyglada sprawa fragowania grzybków ? Czy wszystkie można ciąć ? Discosomy i rhodactisy? Czy po fragowaniu odrastają jako normalne osobniki? Czy trzeba użyć jakichś specyfików po zabiegu ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 https://www.youtube.com/results?search_query=fraging+discosoma Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 https://www.youtube.com/results?search_query=fraging+discosoma Widziałem te filmy ale nie pokazują jak to wyglada z grzybkami po kilku dniach/ tygodniach. Samo cięcie to nie problem. Czy każda cześć grzyba przeżyje i utworzy się z niej normalny osobnik. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzechotnic Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 Podłączam się do pytania. Mam fajnego rhodactisa i chciałbym go powielić ale trochę się obawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 26 Listopada 2017 Skoro tną na poł,to znaczy ze z kazdej połówki wyrośnie nowy osobnik. ps:tylko nie wiem po co chcesz to robic,bo w dobrych warunkach grzyby mnożą sie na potege,aż staja się często plagą? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Listopada 2017 Jeśli discosomy są plagą to czemu są bardzo drogie? Niektóre odmiany mają ceny wręcz kosmiczne - 10 000 dolarów za grzybek.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2017 Skoro tną na poł,to znaczy ze z kazdej połówki wyrośnie nowy osobnik. ps:tylko nie wiem po co chcesz to robic,bo w dobrych warunkach grzyby mnożą sie na potege,aż staja się często plagą? Widziałem temat o pladze z discosom. Ja osobiście takiej nie mam. Jednak jeśli Ty masz taka to chętnie pomogę w zwalczeniu i przyjmę od Ciebie nawet i 100 szt. [emoji51]A wracając do tematu, nie każda discosoma czy rhodactis jest wart tyle samo. Fajny rhodactis pomarańczowy Fluo bedzie wart duzo wiecej od rhodactisa zielonego fluo. Tak jak to jest w przypadku ricordea. Każdy szuka kolorów. Nie każdy ma piękny zbiornik z którego patyki wyłażą drzwiami i oknami. Jeśli juz miałbym ciąć to tylko okazy których chciałbym mieć wiecej nie jakies bure kundle. Zdjęcie poglądowe :https://goo.gl/images/s2xcbTWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 26 Listopada 2017 Dnia 25.11.2017 o 20:03, grzechotnic napisał: Podłączam się do pytania. Mam fajnego rhodactisa i chciałbym go powielić ale trochę się obawiam. Miałem rhodactisa który narośl na 2 skałki jak wyjmowałem skałe rozerwałem go, przez jakies czas było widać bebechy z 2 kawałków ale po pewnym czasie oba przeżyły, jak chcesz to tnij czymś ostrym bardzo śmiało ale najlepiej równo na pół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 26 Listopada 2017 Ja jakiś czas temu wyciągnąłem ricordee i rozerwalem tak że na skalę został kawałek 3x3 mm I aktualnie jest z tego kawałka piekna szt wielkości 5 zł.Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2017 Miałem rhodactisa który narośl na 2 skałki jak wyjmowałem skałe rozerwałem go, przez jakies czas było widać bebechy z 2 kawałków ale po pewnym czasie oba przeżyły, jak chcesz to tnij czymś ostrym bardzo śmiało ale najlepiej równo na pół [emoji4] Ile mniej wiecej trwało zanim uformował sie w normalnego grzyba? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach