Skocz do zawartości
Harari

Pierwsze zatwardzenie ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Acropora

1170-acropora.jpg

Czerwona Favia

1170-favia_red.jpg

1170-favia_red_1.jpg

Zielona Favia

1170-favia_green.jpg

Lobophyllia

1170-lobophyllia_1.jpg

1170-lobophyllia.jpg

I niespodzianka - kupiliśmy parazooanthusy na których po kilku miesiącach zaczyna rosnąć coś - Favia ?

1170-niespodzianka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz żeby ta niespodzianka urosła i przeżyła to zoanthusy KILIM, albo przesadz w inne miejsce! U mnie z jednego zoathusa gratisa przyczepionego do ładnego poritesa w rok zoanthusy zarosły twardziela i nie moge tego opanować. Z poritesa została 1/5 mimo że nie mam ogólnie problemu z rozrostem poritesa - ucieka w drugą stronę ale wiadomo że jego przyrost to 1/20 miekkich więc nic z tej jego ucieczki nie wychodzi.

A przy okazji bardzo ładna lobophylia i czerwono-pomaranczowy favites, gdzie kupiłeś? bo poluje na cuś takiego od jakiegoś czasu ale zawsze mi ktoś sprzątnie jak się juz pojawi :p

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę - zoanthusom mówimy dowidzenia, szczególnie, że na tej skałce jest ich tylko kilka a na innych mamy całą masę.Favites i lobophyllia z Botii.

PS. Wie ktoś może jak właściwie odróżnić Favię od Favites ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Favitesa od favii odróżnisz po kształcie ich... szkieletu. Te żebarka/ząbki pod polipem mają inne kształty. Nie pamiętam już strony na której były foty ale gdzieś w archiwum powinno być, ale nie mogę tego znaleźć.

Suma sumarum ja do dziś nie wiem co mam :p

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harari uwaga bo to strasznie wciaga, twardziele sa jak narkotyk, stale chcesz coraz wiecej :p

A co do tej niespodzianki to mysle ze jak sie ten LPS zdenerwuje to zje te Parazoathusy na sniadanie :D Remika Porites sie moze za slabo bronil ale LPS to juz jest troche inny kaliber, ja mysle ze on sobie z tymi zoanthusami sam poradzi.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale widze na ostatniej fotce ze cyjano cie tez meczy

ja miałem spokoj ale ostatnio wsadziłęm węgiel "na tydzien" i zapomniałem przez 1,5 miecha go wyjąć i jak cyjano pojawiłeo się w ogromnej ilości z dnia na dzień to sobie przypomniałem o nim dopiero :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mamy problem z glonami od samego początku. Po części prawdopodobnie jest to wina samej skały która cały czas strasznie kurzy oraz karmienia korali które również w jakimś stopniu obciąża zbiornik - chociaż NO3 i PO4 pozostają cały czas na niemierzalnym poziomie.

Aqua - "myślę ze jak sie ten LPS zdenerwuje to zje te Parazoathusy" - coś w tym jest ponieważ, po pierwsze czerwony Favites wcześniej leżał koło poritesa który przyjechał na skale i mimo że go nie dotykał ogołocił znaczną część z polipów w przeciągu 2 tygodni, po drugie ta mała niespodzianka w odróżnieniu do dużych Favites'ów ma cały czas ma wyciągnięte czułki a Parazoathusy zaczynają robić się koloru cielistego. Może jednak zaryzykuję dla doświadczenia i zobaczę kto wyjdzie z tej wojny z tarczą a kto na tarczy :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.