przemciu1986 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Czy to są wciąż te okrzemki? Bo piasek zaczął wypuszczać takie małe bąbelki. I jeszcze jedno zdjęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Dino. Masz tam pełno pęcherzyków powietrza i zrobiły się strefy beztlenowe. Podloże dobrze jest na starcie wzruszyć.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Ok. zaraz tam pomieszam trochę. Czy jakieś środki mam zacząć używać czy poczekać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomo88 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Z tymi zwierzętami przekopującymi piasek mam inne doświadczenia. Mimo babki kopiącej, 2 sztuk stromubsa, sand dolara piasek pozostawia wiele do życzenia. Raz w tygodniu przy podmiance, delikatnie odmulam. Systematyczność to podstawa. Z drugiej strony masz świeży zbiornik, wysokie PO4, nie dziw się takim stanem rzeczy. Akwarium musi dojrzeć, więc nie wkładaj nowego życia do akwarium dopóki parametry się nie ustabilizują. Troszkę się pospieszyłeś z życiem w akwarium. Mierzyłeś NO2 i NH4? Edytowane 8 Grudnia 2017 przez tomo88 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 NO2 i NH4 nie mierzyłem. Zrobię to dzisiaj bo zakupiłem testy. Co do piasku to nie robiłem nic, tzn. nie dodawałem żadnej chemii, zmniejszyłem nieco oświetlenie, to znaczy świecę niebieskie od 8:00 do 21:00, a białe od 10:00 do 18:00 i dzisiaj piasek wygląda o niebo lepiej. Zaczyna robić się biały, te brązowe strefy zanikają. Wsadziłem jedną rozgwiazdę kopiącą i wydaje mi się że jest dużo lepiej. Wrzucę później fotkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Zobaczcie sami ale moim zdaniem się to cofa. @tomo88 NO2 mam 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 To jak tak szybko zaczęło zanikać to okrzemki i nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach