Skocz do zawartości
Jorgen

Balling , przelane alk.

Rekomendowane odpowiedzi

Moja stara pompa dozującą nawaliła i przelał mi alk. Na teście Salifert zabrakło skali. Woda mleko. Zrobiłem odrazu podminke po dwóch dniach następna . Dzisiaj test pokazuje 10 kh ale za to wapno spadło do 380. Ruszyłem z nowa pompa i między czasie próbowałem podbić wapno ale woda znowu mętnieje. Wyłączyłem dozowanie i czekam. Moje pytanie czy najpierw podbić wapna a potem znowu Balling czy na dozowniku zwiększyć dawki?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mleko to nie jest czasem węglan wapnia, nie wiem, może większa podmiana na uboższej soli, żeby wyrównać parametry i równowagę jonową? Pewnie dobrej odpowiedzi udzieli Ci na tym forum Tester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem już trzecia podmianke woda nadal mętna [emoji20]

Narazie po spsach nic nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zrobić wszystkie testy następnie zrobić podmianę wody ilości 50% ponownie zrobić testy, zobaczyć procentową zmianę parametrów. Następnie po około 2-3 dniach zrobić kolejne testy i w zależności od tego co wyjdzie zrobić kolejną podmianę wody.

Edit: co do twojego pytania o Balinga, zobacz jak jest napisane na stronię. W tritonie miałem tak, że musiałem mieć najpierw odpowiednie Kh do tego abym mógł zacząć dozować całą metode.

Pozdrawiam  

Edytowane przez snochems (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz w watek  @sewer 

Też ostatnio przelał 

Zobacz jak szybko reagował i co robił 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki . Po trzeciej podmiance kh spadło do 9 ale wapno jest tez niskie 390 natomiast magnez jest wysoki 1500

Woda dalej mętna ale nie tak jak po przelaniu nie wiem kiedy mogę zacząć dozować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.