Skocz do zawartości
LYSERpL

Problem z odpieniaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam problem z moim odpieniaczem- Deltec SC 1351. Mimo tego,że jest ustawiony i pieni fajnie przez kilka dni, potrafi naraz sam z siebie zacząć przelewać wodę przez kubek i w związku z tym wylewa cały urobek który zebrał. Robi to często w sytuacjach,w których nie ma powodu do takiej reakcji- np. w nocy.Nikt nic nie rusza w akwarium,poziom wody w sumpie jest taki sam,a on nagle świruje i nie pieni a przelewa wodę.

Miał ktoś podobny problem? Co może być przyczyną?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

"ot tak" przelanie zdarza się np. podczas godów ślimaków - mało wiemy o Twoim akwarium żeby stwierdzić dokładnie co może być przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się,że problem leży po stronie pompy. Czasami słychać jakby dostawała "dodatkowy power" bo zaczyna głośniej chodzić i znacznie mocniej pienić. Ponadto pompa potrafi czasami nie włączyć się po włożeniu wtyczki do prądu, trzeba ją rozkręcić i spróbować znowu,żeby zaskoczyła. 

Akwarium 460l, słabo obciążone- w obsadzie niemal wyłącznie miękasy z ryb veliferum i scopas, 2 błazenki,doktorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa firmy Jebao?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, tomo88 napisał:

Pompa firmy Jebao?

Oryginalna, DCC 2 Delteca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki problem z pompą Jebało. Spadki mocy, czasem wogóle nie pracowała. Winny okazał się stojan pompy ponoć była to częsta usterka tego modelu. Zacznij od wyjęcia pompy i dokładnego umycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, tomo88 napisał:

Miałem taki problem z pompą Jebało. Spadki mocy, czasem wogóle nie pracowała. Winny okazał się stojan pompy ponoć była to częsta usterka tego modelu. Zacznij od wyjęcia pompy i dokładnego umycia.

Jest czysta, czasami ma problemy z wystartowaniem w ogóle, trzeba ruszyć wirnik żeby zaskoczyła. Sama w sobie też chyba nie pieni tak jak powinna, bo nawet na full mocy prawie nie pieni, warstwa piany w body to jakieś 2cm, nijak ma się to do piany jaką generuje ten odpieniacz na filmikach znalezionych w necie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, tomo88 napisał:

Jaką pompa dokładnie ? Bo tez mam w odpieniaczu  jebao i dwa razy miałem ten sam problem (niby sterownik z powodu wilgoci coś wariował)  a teraz chyba znowu po raz trzeci dzieje się coś podobnego.Tylko tym razem nagle nie przelewa ,a po prostu słabo pieni z parę godzin. Oczywiście ktoś powie ,że jakieś inne jedzonko , preparat i pienidło siada , ale niema takiej opcji .

Sterownika tym razem nikt nie obwini , mam sumpa w piwnicy ,daleka droga sterownika do wody :) czy dużej wilgotności .

8fdd9b9b7ef09de88ef75df31c7279e1u1318a12

Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll ,

obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV,

skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz mam CoralBox D700  z pompą Jebao DC-3000. Kupiłem u Pani Jadwigi. Po rozmowie telefonicznej wysłali mi nowy stojan;) Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.