Gość Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) 5 minut temu, Świeżak81 napisał: A ja zrobię Tak, że będzie dobrze;) Ostatecznie nie będę używał panelu i tyle. dasz radę zrobić porządną fotkę panela ? "na wprost" a nie pod kątem Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Teraz, silvia napisał: dasz radę zrobić porządną fotkę panela ? z "profilu" a nie pod kątem To jest ta pierwsza fotka ktora wyslalam tylko ze w oryginale nie ma windy filtracyjnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 7 minut temu, silvia napisał: raczej dokleić przegrodę i zrobić "szykanę" pomiędzy 1 a 2 komorą , albo nawiercić dół pierwszej przegrody a górę (grzebień) zaślepić wysokość do połowy żeby woda przelewała się dołem a górą tylko w razie przytkania I nawet nie będzie z tym więcej pracy:) dzieki:) Kasiu jakoś bedzie;) Narazie wstrzymuje się z zakupami i czekam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) edit wyżej Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 1 minutę temu, silvia napisał: edit wyżej Nie dam rady bo akwa stoi we wnęce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 9 minut temu, Świeżak81 napisał: Nie dam rady bo akwa stoi we wnęce. mam rozwiązanie zrób sobie coś takiego a odpieniacz daj do 2 komory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 1 minutę temu, silvia napisał: mam rozwiązanie zrób sobie coś takiego a odpieniacz daj do 2 komory Jest plan:) dzieki:) w weekend coś zrobię to dam znać jak poszło:) Dzięki Wam za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 są formy które produkuja .. ale cena jest .. nieadekwatna https://www.nano-reef.com/forums/topic/369279-oceanbox-designs-fluval-m60-media-rack/ http://shop.mediabaskets.com/Fluval-M60-M90-Media-Basket-M60MR.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 6 minut temu, silvia napisał: są formy które produkuja .. ale cena jest .. nieadekwatna https://www.nano-reef.com/forums/topic/369279-oceanbox-designs-fluval-m60-media-rack/ http://shop.mediabaskets.com/Fluval-M60-M90-Media-Basket-M60MR.htm Taaaa jesli sie nie myle to £70-90 hehehe z byka spadli chyba. Podjedz do firmy reklamowej co maja obrobke plexi i zrobia ci za pare funtow jakie chcesz a sam sobie posklejasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 1 minutę temu, kasiazUK napisał: Podjedz do firmy reklamowej co maja obrobke plexi i zrobia ci za pare funtow jakie chcesz a sam sobie posklejasz Dokładnie o tym samym myślałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Mam swoją plexi:)zrobię coś napewno:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 Teraz, Świeżak81 napisał: Mam swoją plexi:)zrobię coś napewno:) Brawo Ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2017 10 minut temu, kasiazUK napisał: Brawo Ty Mam też 3 kartony części do pomp, filtrów itp więc dam radę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Dziś zrobiłem małą prowizorkę w panelu. W pierwszej komorze mam odpieniacz, który właśnie przestał działać, w drugiej jakieś ceramiczne kulki i koszyk z gąbką a do trzeciej włożyłem głowicę aquaszut 550l z gąbką, żeby mieszała wodę. Mam nadzieję, że woda się troszkę wyklaruje. Plagą glonów i zmętnienie już mnie trochę wpieniają. Jeśli teraz zrobię podmiankę to pewnie tylko zaszkodzi. No cóż, trzeba czekać. Może w przyszły weekend uda mi się przerobić panel. Zastanawiam się też nad wycięciem panelu i zostawieniem tylko komory z pompą, żeby mieć miejsce na media. Pewnie mi się dostanie, ale dołożyłem xenię i capnellę bo dostałem za friko, lepsze dla nich moje akwarium niż muszla klozetowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2018 Taki mały update. Wszystko żyje, xenia rozrasta się w przerażającym tempie... krab i ślimaki śmigają. Glony ciągle w natarciu. Rano woda jest przejrzysta a po kilku godzinach od włączenia światła nie widać tylnej szyby. No3 około 15, fosforany 1, sól 1.025. Korale, poza jedną szczepką capnellę, są otwarte w ciągu dnia. Myślę, że problemem w moim akwa jest to, że żywą skała obumarła kiedy miałem za wysokie zasolenie. Dokupię trochę i wlożę do jednej komory w panelu filtracyjnym. Myślicie, że to pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Witam Proszę o pomoc w identyfikacji kilku stworów, które ostatnio wypatrzyłem w akwarium. Oto kilka zdjęć Na pierwszym po prawej to coś podobnego do aptasii. Trochę wyżej jakieś piórko. Na drugim na dole to chyba wężowidło, ale tych "macek" jest pełno a całego nie widziałem. Na trzecim jest takie pierzaste coś. Na czwartym, za algami, dwa ramiona. Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji:) Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Świeżak81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 1. Briareum, clauvaria lub coś podobnego, a piórko to może być rurówka. 2 i 4. To według mnie to samo wężowidło. 3. Rurówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) 15 minut temu, maciej01 napisał: 1. Briareum, clauvaria lub coś podobnego, a piórko to może być rurówka. 2 i 4. To według mnie to samo wężowidło. 3. Rurówka Wielkie dzięki:) To zobaczymy co wyrośnie z tego pierwszego:) Wężowideł jest z milion, dopiero wczoraj zauważyłem. Są w jasno i ciemno szare pręgi oraz takie jakby bordowo-białe. Ramiona wystają że szczelin i chwytają drobne resztki i "syfki". Z rurówek się bardzo cieszę:) z resztą z wszystkiego się cieszę bo to fajnie ubogaca zbiornik:) Wreszcie poradziłem sobie z glonami i parametrami...no prawie. Może dlatego stworki się pokazują:) Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Świeżak81 Poprawiłem "surówek" na "rurówek" (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Spojrzałem jeszcze raz na pierwsze zdjęcie. Czy ten koral, polip nie wystaje z rurek wapiennych? Jeśli tak to będzie tubipora musica https://pl.reeflex.net/tiere/786_Tubipora_musica.htm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) 8 minut temu, maciej01 napisał: Spojrzałem jeszcze raz na pierwsze zdjęcie. Czy ten koral, polip nie wystaje z rurek wapiennych? Jeśli tak to będzie tubipora musica https://pl.reeflex.net/tiere/786_Tubipora_musica.htm. Jutro sprawdzę. Mamy gościa i akurat już śpi w pokoju z baniakiem. Szkoda tylko bo chyba kraby pustelniki mi to zjadają bo było tam kilkanaście polipów a teraz są chyba 4. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z aparatu a nie telefonu to będzie lepiej widać. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Świeżak81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Tu widać, jak by tego korala było więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 3 minuty temu, maciej01 napisał: Tu widać, jak by tego korala było więcej Może po prostu się schował? A pod nocnym oświetleniem będzie "świecił"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Ja mam tubipory zielone i coś tam świecą przy royal blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) To sprawdzę:) Dzięki za pomoc. Dobrej nocki:) Sprawdziłem. Wapiennych rurek nie widać, sprawdziłem w necie jak to wygląda, to nie będzie tubipora. Kilka fotek tak na szybko. Akwarium od 2 dni jest czyste, glony znikają, zmętnienie wody ustępuje. Problemem było zbyt silne światło. Wymieniłem na oryginalne Fluval z zestawu i jest dobrze, ale kolory niestety nie te same. Filtracja już nie sprawia problemu, głowica miesza wodę w panelu a jedyne medium to granulki do usuwania fosforu. Od początku w akwarium nic nie padło, kraby linieją, korale rosną. Może za 2 tygodnie wpuszczę parkę "nemo". Widzę coraz więcej "stworków" w akwarium. W weekend porobie zdjęcia. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez Świeżak81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świeżak81 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2018 Czy to możliwe, że te białe robaczki widoczne na zdjęciach koszą mi briareum? Od 2 dni się nie otwiera, z tyłu jest wykoszony plac. Widzę tam te robale, wężowidło i jakiegoś wieloszczeta. Czasem czerwony pustelnik tam żeruje. Można coś z tym zrobić? Da się uratować? Myślałem o przeniesieniu korala w inne miejsce, Ale to chyba nic nie da, robale już na nim są . Dodam, że problem jest tylko z tym koralem, cała reszta ma się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach